BESNA BOSNA: "Novi projekat Pelješkog mosta hrvatski atak na naš suverenitet!"

Svaki most sagrađen na plovnom putu BiH bez njene saglasnosti je “nasilje nad suverenitetom”, kažu u BiH, i dodaju da je izgradnja mosta visine 35 metara klasično zatvaranje države i njenih kapaciteta

  • 0

Članovi Pomorskog društva BiH burno su reagovali na najave koje dolaze iz Hrvatske da se sprema novi projekat izgradnje Pelješkog mosta, čija bi visina trebalo da bude samo 35 metara umesto prvobitno planiranih 55, piše portal Klix.ba a prenosi zagrebački "Jutarnji list".

- To je u stvari agresija - rekao je stručnjak za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH Ibrahim Bušatlija.

- Most se pravi preko naših teritorijalnih voda, i to je činjenica. Ta visina ne samo da će kočiti izlaz u međunarodne vode, nego se mnogo drugih stvari neće moći ostvariti. Na primer, prolazak brodova koji voze kontejnere, ratnih brodova i velikih kruzera viših od 60 metara. Izgradnja mosta visine 35 metara je zatvaranje države i njenih kapaciteta - kazao je Bušatlija.

Ovaj potez, rekao je on, može se shvatiti samo na taj način.

- To je jedan agresivan potez Hrvatske, koja obnavlja politiku zatvaranja BiH na toj strani. Zbog ovoga treba tužiti Hrvatsku jer to nije u redu. Ovo je kršenje međunarodnog prava i Konvencije o pravu mora.

Sudski veštak za saobraćaj i zamenik predsednika Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević slaže se kako je svaki most sagrađen na plovnom putu BiH bez njene saglasnosti “nasilje nad suverenitetom”.

- Čudi me ponašanje Europske unije. Oni jednostavno rade s Hrvatskom, a da BiH niko ništa ne pita. Predsedništvo BiH i Veće ministara moraju hitno nešto da urade. Nažalost, niko ništa ne radi. Sve je prepušteno Republici Hrvatskoj koja jednostrano povlači poteze i dešava nam se to što se dešava - rekao je on za Klix.ba.

(M. B. / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA