• 0

Dačić: Štedi onaj ko ima, a građani Srbije nemaju

Sa najmanjim penzijama i platama teško da se može ostvariti epohalan izum ekonomske politike, a to je štednja, poručio je premijer Srbije na Menadžment forumu Jugoistočne Evrope

  • 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas država ne može da vodi ekonomsku politiku štednje i stezanja kaiša, jer građani Srbije nemaju odakle da štede, i poručio da je pokretanje novog investicionog ciklusa ključ za paljenje ekonomske mašine koja je zaustavljena.
Dačić je na Menadžment forumu Jugoistočne Evrope ukazao da nije realno pozivati na stezanje kaiša i štednju, jer štedi onaj ko ima, a građani Srbije nemaju.

- Sa najmanjim penzijama i platama, teško da se može ostvariti epohalan izum ekonomske politike, a to je štednja. Problem je naći ekonomski model koji će predstavljati i uvažavati realnost situacije u kojoj se nalazimo - istakao je premijer.
- Ne znam da li ste svesni da pola miliona penzionera ima penziju manju od 15.000 dinara, više do milion manju od 20.000 dinara i ako je ekonomski izum koji se predlaže zamrznuti penzije ili smanjiti penzije, dovešće do toga da pacijent umre - rekao je Dačić.
On je naglasio da su prednosti Srbije poljoprivreda, prehrambena industrija i energetika i naglasio da u tim delovima domaće privrede treba da krene taj novi investicioni ciklus.
- U pokretanju tog ciklusa važnu ulogu ima finansijski sektor, koji sam dosta kritikovao jer nije u funkciji privrednog razvoja. Ne kažem da se tu radi o nezakonitim radnjama, ali on mora biti više u funkciji oživljavanja privede, što je i u interesu samo finansijskog sektora - naveo je Dačić, ističući da se u Srbiji stalno sluša kako je finansijski sektor stabilan, a da istovremeno privreda propada.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima