• 1

KRAGUJEVAC: Od dva aparata za zračenje radi samo jedan!

U Centru za onkologiju u kojem se zrači četvrtina ukupnog broja onkoloških pacijenata u Srbiji za optimalan rad potrebna su barem tri aparata, a sada radi samo jedan, i to 18 sati dnevno

  • 1

Odeljenje zračne terapije Centra za onkologiju Kliničkog centra u Kragujevcu poslednjih nekoliko meseci radi u otežanim uslovima jer od dva aparata za zračenje jedan je u kvaru.
U Centru za onkologiju u kojem se zrači četvrtina ukupnog broja onkoloških pacijenata u Srbiji potrebna su za optimalan rad barem tri aparata za zračenje, a sada radi samo jedan 18 sati dnevno.

Smanjeni kapaciteti povećavaju vreme čekanja na zračnu terapiju tako da u ovom momentu pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija čekaju od jednog do dva meseca na smeštaj na odeljenje koje ima ukupno 40 postelja.
Pacijenti koji se zrače ambulantno čekaju na terapiju nešto više od mesec dana.
Prema saopštenju rukovodstva Kliničkog centra, popravka neispravnog aparata košta oko sedam miliona dinara, što Klinički centar ne može da obezbedi iz sredstava koje opredeljuje za te svrhe Republička filijala zdravstvenog osiguranja.
- Detaljan izveštaj i zahtev za obezbeđenje finansijskih sredstava za popravku aparata za zračenje upućen je Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu i čeka se odgovor - navodi se u saopštenju.
Prosečan broj zračenja po aparatu je 70 pacijenata dnevno, a u poslednje vreme se obavi zračna terapija za 150. U uslovima kada su oba aparata u radu dnevno se zrači oko 200 pacijenata.
(Telegraf.rs / Beta)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    Kad procitas naslov pomislis kao od 10 aparata da radi samo jedan.Pa to je bre klasika u Srbiji.Dobro i taj jedan da radi

    0
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima