Kinezi će graditi auto-put Pojate-Preljina

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu započela pregovore s kineskim partnerom o izgradnji tzv. "moravskog koridora" koji će biti dugačak oko 110 kilometara

  • 0

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović izjavila je danas da je započela pregovore sa Kinezima o izgradnji tzv. "moravskog koridora", odnosno regionalnog auto-puta Pojate - Preljina, koji će biti dugačak oko 110 kilometara.

Kalanovićeva, koja je na čelu pregovaračkog tima za utvrđivanje izvođačkog ugovora, rekla je da će taj posao biti najverovatnije poveren kineskoj kompaniji "Putevi i mostovi" (China road and bridge corporation), koja već gradi most preko Dunava između Zemuna i Borče.

Kalanović je istakla da će Srbija dobiti od Kineza do sada najpovoljniji kredit za realizaciju tog projekta, koji bi trebalo da bude na 18 godina s veoma niskom i fiksnom kamatom.

Na tom području živi više od pola miliona stanovnika Srbije i "moravski koridor", kako je rekla, povezaće Koridore 10 i 11, odnosno autoput Beograd - Niš i budući autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Ministarka je navela da će auto-put Pojate - Preljina, koji će povezati tri velika grada - Čačak, Kraljevo i Kruševac, biti klasičan auto-put sa šest traka.

U ovom trenutku Ministarstvo finansija pregovara sa Eksim bankom Kine o uslovima kredita i prve najave su da će to biti jedan od najpovoljnijih kredita koje je Srbija ikada dobila za realizaciju infrastrkturnih projekata. Ona je podsetila da je za most Zemun - Borča sa 27 kilometara saobraćajnica ugovorena fiksna cena od 170 miliona evra, koja može da se poveća samo 10 odsto, zbog eventualnih naknadnih radova.

Kalanović je dodala da će gradnja auto-puta Pojate - Preljina biti realizovana u okviru paketa projekta koje Kina namerava da finansira u Jugoistočnoj Evropi sa 10 milijardi evra, a koordinator za sve srpske projekte je ministar prosvete Žarko Obradović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA