TUŽNA ISTINA: Država ne zna koliko ima činovnika!

- Kad bi me sada pitali koliko ima zaposlenih u nekoj agenciji i kolike su im plate morali bismo da verujemo izveštajima tog tela - rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i dodao da će se to promeniti zakonom

  • 0

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da država nema pravu evidenciju svih zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta od lokalnog do republičkog nivoa.

On je ocenio da je to "tužna istina" i dodao da država ima potpunu evidenciju zaposlenih samo u Vladi Srbije, zaposlenih u prosveti i delimično u javnim službama.

- Kad bi me sada pitali da li država Srbija zna koliko ima zaposlenih u nekoj agenciji i kolike su im plate, morali bi da verujemo izveštajima tog tela - rekao je on i naveo da će se to promeniti zakonom.

Dinkić je rekao da socijalni programi zbog te loše budžetske evidencije nisu bili efikasni u prošlosti. To, kako je dodao, ne važi samo za zaposlene u administraciji već i one u društvenim ili državnim firmama.

- Neću više da odobravam socijalne programe za višak zaposlenih u nekoj društvenoj firmi makor to bio i "Jumko" ili "14. oktobar", ako ne znamo konačno rešenje za tu firmu - istakao je Dinkić i dodao da firmama koje imaju gubitke ne treba omogućavati socijalni program.

Dinkić je naglasio da višak zaposlenih u administracije neće ostati večito i da se nada njegovom rešavanju od naredne godine, kada se reši pitanje evidencije radnika.

Uslov za rešavanje tog problema je i izlazak iz recesije, objasnio je ministar finansija, jer, kako je dodao, ako se sada otpusti višak zaposlenih u administraciji ti radnici "neće naći posao nigde, jer je danas teško doći do posla".

Dinkić je podržao predlog Ranke Savić da se višak zaposlenih u administraciji pošalje kući uz smanjenje zarada i dodao da će razmisliti o tome.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA