PRESUDA GNJILANSKOJ GRUPI: Osuđeni na 116 godina zbog silovanja dve žene

Sud je odbacio optužbe za ubistvo 47 civila od početka juna do kraja decembra 1999. godine, jer nisu dokazane, i šest optuženih oslobodio svih optužbi

  • 1

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas 11 pripadnika "gnjilanske grupe" OVK na ukupno 116 godina zatvora zbog zlostavljanja i silovanja dve žene zaštićena svedoka.

Sud je odbacio optužbe za ubistvo 47 civila od početka juna do kraja decembra 1999. godine, jer nisu dokazane i šest optuženih oslobodio svih optužbi.

Sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je prilikom izricanja presude da su osuđeni krivi za silovanje dve zaštićene svedokinje, koje su dale iskaz u Specijalnom sudu, dok se optužbe za ubistva odbijaju, jer nisu dokazane.

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će uložiti žalbu Apelacionom sudu u zakonskom roku po dobijanju prvostepene presude.

Sud je utvrdio da su dve žene zaštićenog identiteta od 17. juna 1999, kada su otete i zatvorene u školu u Gnjilanu, svakodnevno silovane i zlostavljane do 26. juna, kada su puštene.

Sudija je u obrazloženju presude detaljno navela kakva su zverstva osuđeni vršili nad ženama.

- Tukli su ih, stavljali im pištolje i polne organe u usta, dok su im u polne organe gurali pendreke, urinirali su po njima... Posle devet dana mučenja pustili su ih sa naredbom da napuste Kosovo i poruče Srbima, koji hoće da se vrate da će "proći gore od njih dve"- rekla je sudija.

Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je nedavno pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Samet Hajdari osuđen je na 15 godina, Nazif i Ahmet Hasani na po 13, Seliman Sadiku i Burim Fazliju na po 12,  Faton Hajdari na 10, a  Ferat Hajdari i Kamber Sahitina na po osam godina zatvora.

Šefket Musliju, Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.

Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Optužnica, međutim, tereti 17 optuženih da su kao pripadnici OVK, od pocetka juna do kraja decembra 1999. godine do smrti mučili 47 osoba.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Suđenje toj grupi objedinjeno je u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.

Na područiju Gnjilana od juna do decembra 1999. ubijeno je 80 osoba. Od tog broja 32 osobe se vode kao nestala. Ukupno je 260 zarobljeno, ali su za to prema navodima Tužilaštva za ratne zločine odgovorne i druge jedinice OVK.

(A. T. /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    19. septembar 2012 | 20:19

    nije dokazamo jer leseva nema,a nema sumnje da su to i mnoge druge strasne zlocine uradili.Ko to od nasih prestavnika suda moze da ode ma Kosovo i iztrazuje zlocine?Niko!E,zato treba Titovo vreme,ne bi ovi izvukli zive glave,a ne sudjenje da traje godinama i da budu osudjeni na minimum,a onda kobojagi izdruavace kadnu na Kosovi ili nekoj njoma prijateljskoj zemlji.Pa ce zbog dobrog vladanja biti pusteni.Zalosno!Nema ni jedne grupe OVK-a koja,nije napravila zlocin prema sroskom narodu.Kome se to mi udvaramo i pravimo veci papa od pape?Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA