DOKTORKA SE POGUBILA: Deca vole agresivne viceve?!?

Autorka knjige "Da pukneš od smeha", u kojoj se pričaju podsmešljivi vicevi na račun osoba sa invaliditetom i obolelima od raka, tvrdi da se mališani agresivnim vicevima oslobađaju od strahova! Izdavač ide korak dalje: "Svi smo mi pričali viceve slične ovima, pa nismo postali serijske ubice!"

  • 6

Uvredljivi, pa i podsmešljivi vicevi na račun osoba sa invaliditetom, obolelima od raka i decom u nepriličnim situacijama, koji su deo knjige "Da pukneš od smeha" u izdanju Kreativnog centra, nisu nimalo problematični, tvrde autorka i izdavač ove knjige?!

Vicevi poput onih: "Mama, igrao sam fudbal s decom". "Kako, sine, kada nemaš ni ruke ni noge?", "Bio sam lopta" ili "Tata, šta je to malo crveno, ide gore-dole?", "Beba u liftu sisa žilet", prema rečima profesorke dr Vere Smiljanić, zapravo su ono što mališani žele da čuju i što ih zasmejava!

Autorka ove problematične knjige, bivši predavač razvojne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživač humora kod dece školskog uzrasta, u izjavi za Telegraf.rs uverava da "mališani najviše vole agresivne viceve, jer se na taj način oslobađaju najvećih strahova".

- Mislim da su agresivni vicevi jako dobri za decu i da ni roditelji, ni nastavnici nemaju nikakvog razloga za brigu. Iskreno, čudi me da bilo koji psiholog može da izjavi drugačije - kaže dr Vera Smiljanić.

Ona dodaje da humor ima veoma važnu ulogu u odrastanju dece i razvijanju njihove inteligencije i da kao i odrasli, deca rado slušaju čitaju i prepričavaju viceve. Neki su "crni", neki naivni, a njeni su, kako kaže - "da pukneš od smeha".

Smiljanićeva tvrdi da deca prepričavaju viceve koje čuju od odraslih, ali ih ne prihvataju, jer im se neki ne sviđaju. S druge starne, mališani imaju omiljenje dosetke koje odrasli ne vole, a možda i ne razumeju .

I direktorka izdavačke kuće “Kreativni centar” Ljiljana Marinković kaže za naš portal da je problematično izdanje pažljivo ispratio tim urednika, psihologa i pedagoga. Epilog - niko ne vidi ništa sporno, jer su deca veoma pametna i umeju da razlikuju šta je stvarnost, a šta ne.

- Mislim da su više zbunjeni odrasli. Svi smo mi pričali viceve slične ovima iz edicije, pa nismo postali serijske ubice, tako da ne razumem u čemu je problem. Vicevi često služe u terapeutske svrhe, zato se u ovim knjigama može naći i mnoštvo crnih viceva, čija sadržina ponekad šokira odrasle osobe. Međutim, za razliku od izvesnog broja odraslih, deca veoma dobro razumeju da su u pitanju vicevi i ne shvataju ih bukvalno - "objašnjava" direktora.

U ediciji "Da pukneš od smeha" objavljeno je devet knjiga, a u pripremi su još dve.

(M. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miona

    21. septembar 2012 | 06:41

    Bravo doktorka...Nemaju druga posla nego brinu koje viceve im deca pricaju, a to sto igraju kanter stajk ili kako vec i sto u 12 godina imaju facebook, to nije problem, tamo nema nista "strasno". Ja sam odrasla na vasim knjigicama i presrecna sam zbog toga.

  • orangge

    21. septembar 2012 | 06:40

    Da te Bog sacuva

  • MAJA

    21. septembar 2012 | 12:29

    A zamislite da dete sa invaliditetom procita ovakav vic?! Da li bi njemu bilo smesno? Au, strasno sta se desava u ovoj nasoj zemlji i kakvi sve sebe nazivaju "doktorima" i "psiholozima" !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA