• 0

RUSIJA: Veleizdaja dobila proširenu definiciju

Ruska Duma usvojila je novi zakon kojim su proširene aktivnosti koje predstavljaju veleizdaju sa aktivnosti koje narušavaju spoljnu bezbednost Rusije na aktivnosti protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje

  • 0

Donji dom parlamenta Rusije usvojio je zakon kojim je proširena definicija veleizdaje, što neki shvataju kao nastavak borbe Kremlja protiv disidenata.
Po dosadašnjem zakonu, veleizdaja je bila izjednačena sa špijunažom, dok novi pravni akt dozvoljava slobodniju interpretaciju izdaje, koja može podrazumevati aktivnosti kao što su finansijska ili savetodavna pomoć drugim državama ili stranim organizacijama.

Novim zakonom proširene su aktivnosti koje predstavljaju veleizdaju s aktivnosti koje narušavaju spoljnu bezbednost Rusije na aktivnosti protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije.
Kazna za veleizdaju ostala je ista - do 20 godina zatvora.
Zakon je jednoglasno usvojen u ruskoj Dumi, što je prvi od tri koraka do njegovog konačnog stupanja na snagu.
Disident Ljudmila Aleksejeva iz moskovske Helsinške grupe izjavila je da je cilj zakona "okončanje svakog nezavisnog javnog aktivizma u zemlji".
(D. Z. / Beta)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima