Ministar pravde traži smenu sudije!

Sudija Predrag Dimitrijević ima dve funkcije, što je protivno zakonu, pa je ministar zatražio njegovo razrešenje

  • 0

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković podneo je Visokom savetu sudstva Inicijativu za razrešenje člana tog Saveta iz reda profesora Pravnog fakulteta Predraga Dimitrijevića, saopštio je taj savet.

 

U saopštenju objavljenom na sajtu Saveta, navodi se da je Selaković "kao član Visokog saveta sudstva po položaju, podneo VSS Inicijativu za razrešenje izbornog člana Saveta iz reda profesora Pravnog fakulteta, prof. dr Predraga Dimitrijevića, sa funkcije člana Visokog saveta sudstva".

 

Dimitrijević je na tu dužnost izabran kao dekan Pravnog fakulteta u Nišu. O inicijativi za razrešenje odlučuje Visoki savet, a konačnu odluku donosi Narodna skupština, koja ga je izabrala na funkciju člana VSS.

 

Po zakonu, Visoki savet sudstva u roku od sedam dana po prijemu inicijative treba da oceni verovatnost razloga zbog kojeg se razrešenje traži. Ako oceni da razlozi za razrešenje nisu učinjeni verovatnim, Savet će pismeno obavestiti podnosioca da inicijativa nije prihvaćena.

 

Ako se inicijativa prihvati, Savet će pre donošenja odluke o pokretanju postupka omogućiti članu Saveta čije se razrešenje inicira da se o navodima inicijative izjasni.

 

Odluku o pokretanju postupka razrešenja donosi Savet u roku od 15 dana od prijema inicijative, a njom može da se izrekne i mera udaljenja do okončanja postupka za razrešenje.

 

Izbornom članu čije se razrešenje traži će se omogućiti da se izjasni o svim navodima od značaja za donošenje odluke o razrešenju.

 

Predlog za razrešenje Savet donosi u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka, a u donošenju predloga ne učestvuje član Saveta o čijem se razrešenju odlučuje.

 

Odluku o razrešenju donosi Narodna skupština.

 

Razrešenje Dimitrijevića sa funkcije člana VSS tražilo je u više navrata Društvo sudija Srbije, navodeći da po zakonu ne može da bude na dve funkcije.

 

Agencija za borbu protiv korupcije je 24. decembra 2010. godine utvrdila da je Dimitrijeviću prestala funkcija u VSS po sili zakona, jer nije zatražio njenu saglasnost za istovremeno obavljanje obe funkcije u roku do tri dana od izbora za člana VSS.

 

Skupština Srbije je Dimitrijevića izabrala za člana VSS 28. jula 2010. godine, a rešenje da je Dimitrijević postupio suprotno zakonu Agencija za borbu protiv korupcije donela je 24. decembra 2010. godine i prosledila ga Skupštini Srbije. Do razrešenja tada, međutim, nije došlo.

 

(I. M. / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA