• 0

SEVER KOSOVA: Protektorat ili priznanje?

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova - prvi je pripremila Kancelarija šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, koji predviđa "protektorat" za taj deo pokrajine, a drugi je nemački plan od sedam tačaka

  • 0

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova - prvi je pripremila Kancelarija šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton i predviđa "protektorat" za taj deo pokrajine, a drugi je zapravo plan od sedam tačaka, koji su nemački predstavnici već predstavili Beogradu kao uslov za datum početka pregovora.
Plan Eštonove podrazumeva uspostavljanje lokalne samouprave uz ostanak Euleksa i Kfora na severu Kosova i veoma povoljan paket ekonomske podrške.

Sever Kosova bi, kako se navodi, bio protektorat s proširenom lokalnom samoupravom, u kojem bi Euleks i Kfor bili nadležni za bezbednost i vladavinu zakona, a Srbi dobili pozamašnu pomoć kako bi se posle prve faze integrisali u kosovske institucije. Oni se pritom ne bi odrekli prava na lokalnu samoupravu, jer im je to pravo garantovano Ahtisarijevim planom, ali se u planu koji će biti predstavljen Srbima to ime neće pominjati.
Kfor i Euleks su potrebni radi uspostavljanja vladavine zakona budući da Srbi na severu Kosova ne prihvataju institucije Prištine, objasnili su diplomatski izvori. Vlada Kosova, kako se dodaje, prihvata angažovanje Kfora i Euleksa na severu, a ovakvo rešenje bilo bi višegodišnje.
Nemački predlog, kao što je poznato, predviđa ukidanje institucija lokalne samouprave na severu i potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta s Prištinom, koji ne bi bio priznanje, već grancija da Srbija neće sprečavati Kosovo da ostvari međunarodni legitimitet, navodi "Koha ditore".
(Telegraf.rs / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima