SEVER KOSOVA: Protektorat ili priznanje?

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova - prvi je pripremila Kancelarija šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, koji predviđa "protektorat" za taj deo pokrajine, a drugi je nemački plan od sedam tačaka

  • 0

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova - prvi je pripremila Kancelarija šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton i predviđa "protektorat" za taj deo pokrajine, a drugi je zapravo plan od sedam tačaka, koji su nemački predstavnici već predstavili Beogradu kao uslov za datum početka pregovora.

Plan Eštonove podrazumeva uspostavljanje lokalne samouprave uz ostanak Euleksa i Kfora na severu Kosova i veoma povoljan paket ekonomske podrške.

Sever Kosova bi, kako se navodi, bio protektorat s proširenom lokalnom samoupravom, u kojem bi Euleks i Kfor bili nadležni za bezbednost i vladavinu zakona, a Srbi dobili pozamašnu pomoć kako bi se posle prve faze integrisali u kosovske institucije. Oni se pritom ne bi odrekli prava na lokalnu samoupravu, jer im je to pravo garantovano Ahtisarijevim planom, ali se u planu koji će biti predstavljen Srbima to ime neće pominjati.

Kfor i Euleks su potrebni radi uspostavljanja vladavine zakona budući da Srbi na severu Kosova ne prihvataju institucije Prištine, objasnili su diplomatski izvori. Vlada Kosova, kako se dodaje, prihvata angažovanje Kfora i Euleksa na severu, a ovakvo rešenje bilo bi višegodišnje.

Nemački predlog, kao što je poznato, predviđa ukidanje institucija lokalne samouprave na severu i potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta s Prištinom, koji ne bi bio priznanje, već grancija da Srbija neće sprečavati Kosovo da ostvari međunarodni legitimitet, navodi "Koha ditore".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA