Poginulo devet planinara, šest nestalo u lavini na Himalajima (FOTO) (VIDEO)

Lavina se na planinare obrušila kada su bili na visini od 7.000 metara, a mnogi od njih su Francuzi i Nemci. Vremenski uslovi se pogoršavaju tako da je tokom popodneva bilo nemoguće nastaviti potragu iz vazduha

  • 0

Najmanje devet planinara je poginulo, a šest nestalo danas na Himalajima, kada se na njih obrušila lavina, saopštili su nepalski zvaničnici. Mnogi od planinara bili su Francuzi ili Nemci.

Policijski zvaničnik Basanta Bahadur Kuvar rekao je da su izvučena tela nepalskog vodiča i nemačkog planinara i da su spasilački piloti uočili još sedam tela na padimana planine Manaslu, na severu Nepala, što je osmi planinski vrh po visini na svetu.

- Deset članova planinarske ekipe je preživelo, ali mnogi od njih su povređeni i prebačeni u bolnice spasilačkim helikopterima - kazao je on.

Spasilački pilot rekao je da su tri povređena Francuza i dva Nemca prebačeni u bolnice u Katmanduu. On je dodao da spasioci, takođe, pokušavaju da donesu tela poginulih u kamp.

Vremenski uslovi se pogoršavaju i zato danas posle podne nije bilo moguće nastaviti potragu iz vazduha - rekao je Kuvar.

Žrtve još nisu identifikovane, navodi AP.

Lavina se obrušila na planinare kada su se nalazili na visini od 7.000 metara dok su se pripremali da krenu prema vrhu, koji se nalazi na visini od 8.156 metara. U Nepalu upravo počinje jesenja sezona planinarenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA