Švajcarci protiv potpune zabrane pušenja na javnim mestima

Prema preliminarnim rezultatima približno 66 odsto birača koji su učestvovali u glasanju odbacili su inicijativu nazvanu "Zaštita od pasivnog pušenja"

  • 1

Švajcarci su se na referendumu izjasnili protiv sveopšte zabrane pušenja na javnim mestima.

Kako je javila švajcarska državna televizija, prema preliminarnim rezultatima približno 66 odsto birača, koji su učestvovali juče u glasanju, su odbacili inicijativu nazvanu "Zaštita od pasivnog pušenja", preneo je "Itar-Tass".

Inicijativu je podnela "Plućna liga" uz podršku levičarskih partija i oko 50 organizacija za zaštitu zdravlja, zaštitu prava potrošača i sindikata.

Predlog se sastojao u pooštravanju federalnog zakona iz 2010. godine koji "u prinicipu zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima".

Protivnici ove štetne navike želeli su da u tekstu zakona ne bude tako nepreciznih formulacija, već da bude obavezan, ne dajući vlastima kantona da sami odlučuju koliko će se radikalno boriti protiv pušača.

Pre dve godine samo u osam od 26 švajcarskih kantona, uključujući Ženevu, bila je uvedena zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, a u ostalim kantonima moguće je i dalje pušiti cigarete u barovima, kafeima i restoranima, uz uslov da njihova površina ne prelazi 80 kvadratnih metara ili u većim prostorijama u kojima postoje podeljene zone za pušače i nepušače.

Na taj način većina birača složila se sa protivnicima inicijative - praktično svim političkim partijama, vladom zemlje, oba doma Federalne skupštine, Federacijom švajcarskih kompanija.

Oni su upozoravali da se inicijativom meša u privatan život, dovodi do ekonomskih gubitaka vlasnika restorana, barova i hotela, bespotrebno pooštrava zakon od pre dve godine, koji je rezultat kompromisa između pristalica i protivnika pušenja.

Lekar i član komiteta koji je predložio inicijativu Žan-Šarl Rijel (Rielle) rekao je AFP-u pre glasanja da inicijatori žele da raščiste konfuziju.

- U kantonima gde su ovi zakoni (koji zabranjuju izdvajanje prostorija za pušenje) već na snazi, vidimo odmah 20 odsto sniženje hospitalizacije zbog kardiovaskularnih problema, srčanih udara i tih vrsta problema - rekao je on.

Međutim, predsednik asocijacije ženevskih vlasnika kafea, restorana i hotela, Loran Terlinšan (Laurent Terlinćamp), ocenjuje da su predložene mere ekstremne i da su profiti pali između 10 i 30 odsto, zavisno od vrste biznisa, prenosi britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Bi-Bi-Si izveštava da su 2010. uvedene restrikcije za pušače razvodnjene nakon lobiranja ugostitelja i proizvođača cigareta.

Ciriški dnevnik "Noje cirher cajtung" (Neue Zuerćer Zeitung) izveštava da je skoro dve trećine glasača odbacilo zabranu, a "Tribun d Ženev" (La Tribune de Geneve) piše da je u nekim kantonima potpunu zabranu odbacilo više od 70 odsto, prenosi britanska medijska korporacija.

"Tribun" sugeriše da su birači odbacili potpunu zabranu jer ne žele da prisiljavaju male kantone da menjaju njihove lokalne zakone i zbog ozlojeđenosti mešanjem države u živote ljudi.

Švajcarska je zemlja u kojoj se održava najviše referenduma u svetu.

Od 1848, kada je tamo održan prvi svenarodni referendum, sličnoj demokratskoj formi izražavanja pribeglo se više od 500 puta.

Prema zakonu, da bi neko pitanje bilo stavljeno pred "sud javnosti" potrebno je sakupiti više od 100.000 potpisa.

(I. M. / Izvor. Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA