• 0

U blokadi 60.000 firmi u Srbiji!

Petina svih zvanično registrovanih privrednika ima blokirane račune zbog 147,4 milijardi dinara duga i to bez obračunate kamate

  • 0

Oko 60.000 firmi i radnji u Srbiji ima blokirane račune zbog 147,4 milijarde dinara duga i to bez obračunate kamate, što čini petinu svih zvanično registrovanih privrednika.
Kako pišu "Novosti", lošu sliku upotpunjava i podatak o problematičnim kreditima privatnog i javnog sektora koji su dostigli 224,5 milijardi dinara.

Takođe, piše dalje list, 2.754 preduzeća trenutno je u stečaju, dok se boljoj sudbini nada 54.648 radnika iz 172 preduzeća u restrukturiranju.
I dalje je više firmi i radnji koje se gase nego što je novoosnovanih, pa je tako trenutno zvanično registrovano 103.472 preduzeća i 218.614 preduzetničkih radnji.
Od početka godine, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana su 5.804 nova preduzeća, dok su registrovana još 19.783 preduzetnika. Ove godine se, u poređenju sa prošlom, više ljudi odvažilo da osnuje novu firmu, dok je elan preduzetnika, u odnosu na lane, opao.
List piše da se i dalje više registrovanih privrednika briše iz evidencije nego što se osniva novih, pa je za prvih osam meseci ove godine iz Registra obrisano 6.340 privrednih društava i 21.863 preduzetnika.
- Na smanjenje broja obrisanih privrednih društava u ovoj godini najviše je uticalo to što su sudovi prestali da šalju APR-u pravosnažne sudske odluke o sprovedenom automatskom stečaju u privrednim društvima, jer je jula ove godine Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj - objašnjava Gabrijela Petković Jovanović iz Agencije za privredne registre.
Ona dodaje da se zbog toga nad preduzećima čiji su računi u blokadi u dužem periodu više ne sprovode postupci automatskog stečaja.
Od početka primene Zakona o stečaju, sredinom 2010. godine, po ovom osnovu APR je po službenoj dužnosti obrisalo ukupno 16.596 preduzeća.
Kada je reč o preduzetnicima, u ovoj godini najviše je novoosnovanih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, čak 1.397. Slede kafići, 1.337, pa trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom (866), a slede taksisti (822) i frizerski i kozmetički saloni (749).
(Telegraf.rs / Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima