• 0

U blokadi 60.000 firmi u Srbiji!

Petina svih zvanično registrovanih privrednika ima blokirane račune zbog 147,4 milijardi dinara duga i to bez obračunate kamate

  • 0

Oko 60.000 firmi i radnji u Srbiji ima blokirane račune zbog 147,4 milijarde dinara duga i to bez obračunate kamate, što čini petinu svih zvanično registrovanih privrednika.
Kako pišu "Novosti", lošu sliku upotpunjava i podatak o problematičnim kreditima privatnog i javnog sektora koji su dostigli 224,5 milijardi dinara.

Takođe, piše dalje list, 2.754 preduzeća trenutno je u stečaju, dok se boljoj sudbini nada 54.648 radnika iz 172 preduzeća u restrukturiranju.
I dalje je više firmi i radnji koje se gase nego što je novoosnovanih, pa je tako trenutno zvanično registrovano 103.472 preduzeća i 218.614 preduzetničkih radnji.
Od početka godine, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana su 5.804 nova preduzeća, dok su registrovana još 19.783 preduzetnika. Ove godine se, u poređenju sa prošlom, više ljudi odvažilo da osnuje novu firmu, dok je elan preduzetnika, u odnosu na lane, opao.
List piše da se i dalje više registrovanih privrednika briše iz evidencije nego što se osniva novih, pa je za prvih osam meseci ove godine iz Registra obrisano 6.340 privrednih društava i 21.863 preduzetnika.
- Na smanjenje broja obrisanih privrednih društava u ovoj godini najviše je uticalo to što su sudovi prestali da šalju APR-u pravosnažne sudske odluke o sprovedenom automatskom stečaju u privrednim društvima, jer je jula ove godine Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj - objašnjava Gabrijela Petković Jovanović iz Agencije za privredne registre.
Ona dodaje da se zbog toga nad preduzećima čiji su računi u blokadi u dužem periodu više ne sprovode postupci automatskog stečaja.
Od početka primene Zakona o stečaju, sredinom 2010. godine, po ovom osnovu APR je po službenoj dužnosti obrisalo ukupno 16.596 preduzeća.
Kada je reč o preduzetnicima, u ovoj godini najviše je novoosnovanih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, čak 1.397. Slede kafići, 1.337, pa trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom (866), a slede taksisti (822) i frizerski i kozmetički saloni (749).
(Telegraf.rs / Novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima