RUŽNA STRANA ISTORIJE: Bivši oficiri SS-a radili u "Špiglu"

Dvojica oficira SS-a, o kojima je u debatama uvek bilo reči, su Horst Manke i Georg Volf, koji su se poznavali sa studija, i obojica su radili pre 1945. u elitnoj nacističkoj paravojnoj organizaciji Hajnriha Himlera

  • 0

Pojedini bivši oficiri SS-a, elitne nacističke vojne jedinice, radili su u nemačkom nedeljniku "Špigl" sve do kraja 70-ih godina prošlog veka, utvrdili su istoričari i novinari povodom pola veka izlaženja tog lista.

Povodom jubileja, nemački nedeljnik nije priredio veliku proslavu već konferenciju na kojoj je razmotrio sopstvenu istoriju. "Želimo da slušamo i učimo", kazao je glavni urednik Georg Maskolo, dodajući da je list spreman da se suoči i sa neprijatnim stranama prošlosti.

Te "neprijatne strane" su činjenica da je među saradnicima "Špigla" posle Drugog svetskog rata bilo i bivših oficira SS-a, što je poznato već dve decenije, a o tome je pisao i sam nedeljnik u dva navrata.

"Međutim, to nije bilo dovoljno i sveobuhvatno svima", objasnio je Maskolo i dodao da je sa današnjeg gledišta to bila greška jer su korišćeni ljudi sa takvom prošlošću. I u aktuelnom izdanju "Špigl" se bavi ovom problematikom.

Dvojica oficira SS-a, o kojima je u debatama uvek bilo reči, su Horst Manke i Georg Volf, koji su se poznavali sa studija, i obojica su radili pre 1945. u obaveštajnoj službi Hajnriha Himlera.

Nakon rata, njih dvojica su postali šefovi resora u "Špiglu" - Volf je čak avanzovao do zamenika glavnog i odgovornog urednika. Manke je iz "Špigla" otišao 1959, a Volf 1979. godine. "Oni su bili dva oficira SS-a srednjeg nivoa, ali jako inteligentni i odlično umreženi", konstatovao je analitičar medija Luc Hahmajster, jedan od učesnika konferencije, koji je istražio delovanje Mankea i Volfa.

"Oni nisu bili stari nacisti, već mladi nacisti, koji su imali dobre kontakte i brzo su napredovali. Nakon 1945. ni kod jednog nije postojala nostalgija za Firerom, ali su se služili i dalje žargonom SS-a", tvrdi ovaj naučnik, dodajući da je bila primetna distanca od desničarskih tendencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA