Izbori 2012: Bitka za bronzu

Stranka koja osvoji treće mesto imaće presudan uticaj na formiranje vlasti, toj poziciji najbliži su SPS Ivice Dačića i LDP Čedomira Jovanovića

  • 2

Bitka za pobednika na predstojećim izborima vodiće se između DS i SNS, ali će, po svemu sudeći, ključna biti pozicija broj 3. Stranka koja osvoji to mesto imaće veliki, možda i presudan uticaj na formiranje vlasti, a sebe na toj poziciji vide gotovo sve partije za koje prelazak cenzusa nije upitan.

Ipak, realnost je nešto drugačija, pa trećeplasiranu stranku, ili još bolje koaliciju, treba tražiti u jednom od dva bloka - SPS i LDP. Socijalisti žele da na predstojećim izborima kandiduju listu koju će činiti njihovi sadašnji koalicioni partneri – PUPS i Jedinstvena Srbija. Stranka Dragana Markovića već je dogovorila zajednički nastup sa SPS-om, dok lider PUPS-a Jovan Krkobabić još nije "presekao".

S druge strane, Čedini liberali uveliko rade na stvaranju širokog fronta stranaka, nevladinih organizacija i nestranačkih ličnosti u okviru pokreta "Preokret", u kojem su mesto zauzeli SPO i SDU. Upravo ovu koaliciju mnogi istraživači javnog mnjenja vide kao potencijalno iznenađenje predstojećih izbora.

Vladajuća koalicija, kako trenutno stvari stoje, nastupiće u četiri kolone. Lista "Za evropsku Srbiju“ podelila se na tri dela. Demokrate mogu sa sigurnošću da računaju jedino na Čankove „ligaše“, dok Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića na izbore izlaze s malim regionalnim strankama Veroljuba Stevanovića, Boška Ničića, Maje Gojković...

Ljajić i PUPS još vagaju

U predizbornoj (ne)jednačini ostale su još dve nepoznate – SDPS Rasima Ljajića i PUPS. Ukoliko ne bude iznenađenja, najuticajnija penzionerska stranka ipak neće menjati sadašnje koalicione partnere – SPS i JS. Lider SDPS Rasim Ljajić ponavlja da neće nastupiti samostalno, iako je to želja velikog dela članstva.

- Naše želje su jedno, ali novac je ograničavajući element za nas kada razmišljamo o predizbornim koalicijama – kaže Ljajić, dodajući da je SDPS neformalno razgovarao sa DS i URS, a da namerava da razgovara sa LDP, PUPS i SPS.

Šef poslaničke grupe PUPS Moma Čolaković kaže za Telegraf.rs da predsednik stranke Jovan Krkobabić vodi intenzivne pregovore sa sadašnjim koalicionim partnerima o nastavku saradnje, dodajući da je to i najverovatnija opcija za izborni angažman ove stranke.

- Ukoliko nastupimo u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom, očekujem da dupliramo broj glasova koji smo osvojili na prošlim izborima, dakle 15 odsto – ističe Čolaković.

"Ligaši" ostaju uz DS

Poslanica LSV Aleksandra Jerkov kaže za Telegraf.rs da je najava raspisivanja izbora za 6. maj dobra vest.

- Ovo je najbolji odgovor dušebrižnicima koji su sve vreme govorili da vladajuća koalicija nema šanse da izgura ceo mandat – poručuje Jerkov.

Prema njenim rečima, LSV će na izborima za republičku skupštinu najverovatnije nastupiti zajedno sa sadašnjim koalicionim partnerom, Demokratskom strankom, dok će na izbore na pokrajinskom i lokalnom nivou ta stranka izaći samostalno. Ona očekuje da će stranke koje sada participiraju u vlasti, uz eventualne manje promene, sastaviti vladu i posle narednih izbora.

Radikalski talasi

Na prvim parlamentarnim izborima od osnivanja SNS, ova stranka neće nastupiti samostalno jer će se na njenoj listi naći i kandidati Nove Srbije, Pokreta Snaga Srbije, Pokreta socijalista, kao i Koalicije udruženja izbeglica.

Ambicije SNS vezane su za osvajanje prvog mesta. Međutim, znatno teži posao naprednjake čeka posle izbora, kad krenu pregovori o formiranju skupštinske većine. Razgovora na tu temu neće biti sa DS i LDP, a o radikalima se još uvek ćuti. Kao potencijalni partneri SNS figuriraju jedino DSS i SPS, mada su socijalisti mnogo bliži demokratama.

Budući da i DS i SNS odlučno odbacuju pomisao na međusobnu saradnju, ovim strankama posle izbora najbolji prijatelj mogao bi da postane - digitron. Pod uslovom da preskoče cenzus, mnogo toga bi moglo da zavisi i od radikala. Njihov koalicioni potencijal praktično je ravan nuli, svi ih obilaze u širokom luku, ali posle narednih izbora možda će se pričati druga priča. Nije nemoguća ni situacija u kojoj bez njih neće biti moguće sastavljanje nove vlade.

Poslanica SRS Vjerica Radeta tvrdi za Telegraf.rs da sigurno neće praviti postizborne aranžmane s demokratama i naprednjacima. Ako ostanu pri svom tvrdom stavu i nikome se ne priklone, onda nije nezamislivo ni ponavljanje izbora.

(Nikola Kojić)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Statističar

    12. februar 2012 | 16:27

    Dosta bre o toj 3 poziciji. Pa 2008 na toj poziciji je bio DSS i koliki je njihov bio uticaj na formiranje vlade pitam ja vas?

  • telegrafrs

    24. januar 2012 | 14:11

    #Izbori2012: Bitka za bronzu http://t.co/Q6DW8PaS #politikasr #Srbija #Izbori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA