• 1

BRUKA NA ZEJTINLIKU: Grobovi srpskih junaka poplavljeni, Srbija čeka 2014. za popravku!

Kripta u kojoj su sahranjeni vojnici sa Solunskog fronta već dve godine prokišnjava. Ministarstvo: "Upoznati smo sa situacijom, ali nemamo novca, spomenici nisu prioritet. Čekamo 2014, kada je 100-godišnjica proboja fronta"

  • 1

SRAMOTA ZA SRBIJU! Groblje srpskih junaka na Zejtinliku u Solunu, na kome je sahranjeno  7.565 ratnika, koji su stradali tokom proboja Solunskog fronta, nalazi se u očajnom stanju. Tačnije, kripta spomenika prokišnjava već više od dve godine, a zidovi su pocrneli od vlage i buđi.
Ovu informaciju potvrđuju fotografije koje je redakciji Telegrafa poslao čitalac A. N., koji je čika Đorda Mihajlovića, čuvara groblja, zatekao kako umesto besede i recitovanja iznosi kofe pune vode uz stepenice kosturnice.


- Prizor je tužan. Čika Đorđe se žali da kada krene letnja sezona nema dana a da neko ne poseti groblje, a onda uđu dole i - vide bruku! Kaže da se žalio nadležnima u Srbiji i tražio pomoć, ali da pomoći još uvek nema - prepričava sagovornik Telegrafa.
Sa druge strane, Miro Čavaljuga, pomoćnik ministra za boračku i invalidsku zaštitu, ističe je da je upoznat sa situacijom na Zejtinliku. On kaže da je 2006. godine spomenik renoviran, dignut je ceo krov i stavljana izolacija, ali se četiri godine kasnije ponovo javio isti problem.
- Upoznati smo sa situacijom, ali za sada prosto nemamo novca. Sredstva kojima raspolažemo su minimalna, a u ovoj krizi mislim da nije najveći prioritet ulagati u spomenike. Ipak, 2014. se navršava stogodišnjica od Prvog svetskog rata tako da nam je plan da za tu svečanost upristojimo zdanje - kaže Čavaljuga za Telegraf.
Spomen-obeležje podignuto je po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića na prostoru Glavne poljske srpske bolnice. Srpsko groblje koje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku spada među najznamenitije srpske istorijske spomenike u inostranstvu. Za vreme Otomanskog carstva, na ovom mestu bila je pijaca ulja, otuda i naziv Zejtinlik. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1440 srpskih ratnika.
(Telegraf.rs)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cccc

    To su bili pravi Srbi. Klosari Beogradski ne daju pare.Pokrali pola Srbije,a nemaju pare za Srpske junake!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima