• 0

NA SVETSKOM DNU: Srbija 175. po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola

Za dobijanje dozvole u Srbiji potrebno je prosečno 279 dana i 19 procedura, kao i 20 različitih dozvola

  • 0

Srbija je svrstana na 175. mesto od ukupno 183 zemlje, po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, u studiji "Duing biznis" Svetske banke za 2012. godinu, objavljeno je na skupu u organizaciji USAID.

 

Za dobijanje dozvole u Srbiji je potrebno 279 dana i 19 procedura, kao i 20 različitih dozvola.

 

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da su mnoge prethodne vlade pokušavale da reše taj problem i najavio da će uvesti radikalne promene u toj oblasti, kako strani investitori ne bi bežali iz Srbije.

 

On je rekao da sadašnji način izdavanja građevinskih dozvola podstiče korupciju, jer je veoma komplikovan, kao i da je potrebno da se na jednom mestu obavi sve što je potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

 

Ilić je kazao da sada onaj ko želi da dobije dozvolu mora prvo sve takse da plati, pa tek onda da dobije dozvolu i da će to biti promenjeno, tako da će dozvola moći prvo da se dobije, a zatim da se izmiruju obaveze.

 

Prema rečima Ilića, dobijanje građevinskih dozvola neće više biti privilegija bogatih. On je naveo da u Srbiji ima 1,3 miliona neuknjiženih objekata i da će njihovo uknjiženje omogućiti izmene i dopune Zakona o premeru i katastru i Zakona o planiranju i izgradnji, koje će za 20 dana biti u skupštinskoj proceduri.

 

Ilić je takođe naglasio da je potpuno nepotrebno da se ponaosob traži od svakog preduzeća saglasnost za gradnju nekog objekta, ako je detaljnim urbanističkim planom to već odobreno.

 

Direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric kazala je da je ta organizacija objavila studiju sa konkretnim preporukama kako prevazići zakonske i adminsitrativne prepreke za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji, koja je napravljena u saradnji sa državnim oarganima.

 

Ona je istakla da komlikovano i sporo izdavanje građevinskih dozvola u našoj zemlji koči dolazak investitora, usporava privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA