Obezbeđenje SPC zaustavilo čelnike Novog Sada!

Na pomenu žrtvama Novosadske racije patrijarh Irinej poručio da se zločini ne smeju ponovili. Čelnicima Novog Sada obezbeđenje SPC u belim mantijama nije dopustilo ulazak u prostor za zvanice

  • 0

Pomen žrtvama Novosadske racije, u kojoj su mađarski fašisti pre 70 godina pobili i pod led Dunava bacili više hiljada Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija, obeležio je govor patrijarha srpskog Irineja, ali i obezbeđenje SPC u belim mantijama, koje je onemogućilo čelnike Novog Sada da uđu u prostor za zvanice.

Centralnoj manifestaciji na Keju žrtava racije prisustvovao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, direktor jerusalimskog Memorijalnog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof i više od 10.000 građana. Posle molitvenog pomena žrtvama racije, patrijarh Irinej je istakao da je ovaj skup veliki čas istorije i snažna poruka crkvama, verama i narodima da se ovakvi zločini više nikada ne ponove.

- Ovakav tužan jubilej, sećanje i pominjanje imena nevinih stradalnika nastradalih od obezboženih i spaljenih savesti ljudskih, ostalo bi bez pravog značaja i višeg smisla ako bi se sve svršilo samo posetom ovom mestu i kratkom molitvom - rekao je patrijarh.

Onima koji su počinili taj strašan zločin nad nevinim ljudima, samo zato što su bili drugog naroda ili druge vere, patrijarh Irinej je poručio ono što je, kako je rekao, nekadašnji patrijarh German kazao u Jasenovcu - da im kao hrišćani oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo.

Efraim Zurof je podsetio na to da je jedan od učesnika Novosadske racije, nekadašnji oficir mađarske žandramerije Šandor Kepiro, prošle godine u budimpeštanskom sudu oslobođen odgovornosti za taj zločin i ocenio da je to bila politizovana presuda.

Centralnom obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije prisustvovali su i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i drugi predstavnici gradskih vlasti, ali ne kao učesnici pomena u oganizaciji Eparhije bačke i Jevrejske zajednice, već kao građani. Aleksandar Jovanović optužio je obezbeđenje SPC da su sprečili njega, vojvođanske zvaničnike i ambasadore da prisustvuju pomenu žrtvama Novosadske racije.

- Mladići u belim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički sprečili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice - rekao je Jovanović.

On je precizirao da su, osim njega, sprečeni da u taj prostor uđu i gradonačelnik Pavličić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, kao i ambasador Mađarske Oskar Nikovic i ambasador Izraela Josef Levi. Jovanović je dodao da je nakon toga iz protesta napustio pomen i naveo da se vratio na Kej žrtava Novosadske racije nakon što je pomen, koji je organizovao SPC, bio završen.

- Očigledno je da bački vladika Irinej Bulović pokušava da politizuje celu stvar i da ne preza čak ni od toga da zloupotrebljava žrtve za to - ocenio je Jovanović.

Ovogodišnjem obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije prethodile su svađe između bačke eparhije SPC i gradskih vlasti. Bački episkop je gradskim čelnicima poručio da na današnji pomen u organizaciji SPC mogu da dođu samo kao obični građani, a ne kao zvanice.

Novosadsku raciju sprovele su snage okupatorske mađarske vojske i žandarmerije, uz učešće i dela lokalnog stanovništva 1942. godine. Prema do sada utvrđenim zvaničnim podacima, za ta tri dana je u Novom Sadu brutalno ubijeno 1.246 ljudi, među kojima 489 muškaraca, 415 žena, 165 dece i 177 starih osoba.

(Tanjug/Foto: sr.wikipedia.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA