VEROVALI ILI NE: Uprava grada u Zimbabveu naredila simultano povlačenje vode u toaletu!

Gradske vlasti Bulavaja, drugog po veličini grada u Zimbaveu, tvrde da je ova mera neophodna kako bi se očistio nagomilani sadržaj kanalizacionih cevi

  • 0

Uprava Bulavaja, drugog po veličini grada u Zimbaveu, zatražila je od svojih milion stanovnika da povlače vodu svi istovremeno, tačno u pola osam uveče, i to na svaka tri dana. Gradske vlasti tvrde da je ova mera neophodna kako bi se očistio nagomilani sadržaj kanalizacionih cevi.

Bulavajo trenutno isključuje vodu 72 časa nedeljno, jer količina vode u dva glavna rezervoara opada zbog suše, koja je pogodila jugozapadni deo Zimbabvea. Strahuje se da će se situacija sa vodom pogoršati pre nego što počne sezona kiša u novembru.

- Obestili smo javnost da je neophodno napraviti raspored povlačenja vode u svim oblastima koje ne koriste septičke jame  -  rekla je Nesisa Mpofu, protparol gradske uprave. “Pozivamo sve stanovnike Bulavaja da poštuju ovu meru. Sva domaćinstva će sistematski puštati vodu u toaletima u 20:30 h.

Prema rečima poslanika parlamenta Edija Krosa, prvo sinronizovano povlačenje vode uspešno je izvedeno.

Poslednjih godina, loša higijena i sanitarni sistemi izazvali su širenje epidemija u Zimbabveu. Kros upozorava da nepoštovanje ove mere može da izazove izlivanje kanalizacije i širenje bolesti i ističe da je glavni problem suša.

- Moramo da čuvamo naše rezerve vode ili ćemo potpuno ostati bez nje - kaže on.

Neki stanovnici su se žalili da nisu bili obavešteni o novom večernjem ritualu i da je mera nepraktična. “Nisam siguran koliko će ona biti efikasna. Ljudi će zaboraviti. Ako roditelji nisu kod kuće, a deca gledaju televiziju, sigurno će zaboraviti”, kaže Kont Mhlanga, dramski pisac, glumac i reditelj.

Aktivistkinja za ljudska prava Dženi Vilijams, koja nema vodu već tri dana, kaže da je mera “izuzetno neprijatna”.

- Nažalost, mediji su to saznali pre građana. Čitava nestašica vode miriše na dezorganizaciju, korupciju i političko mešanje. Jedna katastrofa gora druge - rekla je ona.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA