• 0

VEROVALI ILI NE: Uprava grada u Zimbabveu naredila simultano povlačenje vode u toaletu!

Gradske vlasti Bulavaja, drugog po veličini grada u Zimbaveu, tvrde da je ova mera neophodna kako bi se očistio nagomilani sadržaj kanalizacionih cevi

  • 0

Uprava Bulavaja, drugog po veličini grada u Zimbaveu, zatražila je od svojih milion stanovnika da povlače vodu svi istovremeno, tačno u pola osam uveče, i to na svaka tri dana. Gradske vlasti tvrde da je ova mera neophodna kako bi se očistio nagomilani sadržaj kanalizacionih cevi.
Bulavajo trenutno isključuje vodu 72 časa nedeljno, jer količina vode u dva glavna rezervoara opada zbog suše, koja je pogodila jugozapadni deo Zimbabvea. Strahuje se da će se situacija sa vodom pogoršati pre nego što počne sezona kiša u novembru.

- Obestili smo javnost da je neophodno napraviti raspored povlačenja vode u svim oblastima koje ne koriste septičke jame  -  rekla je Nesisa Mpofu, protparol gradske uprave. “Pozivamo sve stanovnike Bulavaja da poštuju ovu meru. Sva domaćinstva će sistematski puštati vodu u toaletima u 20:30 h.
Prema rečima poslanika parlamenta Edija Krosa, prvo sinronizovano povlačenje vode uspešno je izvedeno.
Poslednjih godina, loša higijena i sanitarni sistemi izazvali su širenje epidemija u Zimbabveu. Kros upozorava da nepoštovanje ove mere može da izazove izlivanje kanalizacije i širenje bolesti i ističe da je glavni problem suša.
- Moramo da čuvamo naše rezerve vode ili ćemo potpuno ostati bez nje - kaže on.
Neki stanovnici su se žalili da nisu bili obavešteni o novom večernjem ritualu i da je mera nepraktična. “Nisam siguran koliko će ona biti efikasna. Ljudi će zaboraviti. Ako roditelji nisu kod kuće, a deca gledaju televiziju, sigurno će zaboraviti”, kaže Kont Mhlanga, dramski pisac, glumac i reditelj.
Aktivistkinja za ljudska prava Dženi Vilijams, koja nema vodu već tri dana, kaže da je mera “izuzetno neprijatna”.
- Nažalost, mediji su to saznali pre građana. Čitava nestašica vode miriše na dezorganizaciju, korupciju i političko mešanje. Jedna katastrofa gora druge - rekla je ona.
(I. M. / Izvor: Blic)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima