• 1

KAD BROKER POPIJE: Kupovinom za 520 miliona dolara podigao cenu nafte na tržištu!

U stanju svesti pomračene alkoholom, Stiv Parkins (34) kupovinom na svoju ruku podigao svetsku cenu nafte na nivo koji mogu da izazovu samo događaji od geopolitičkog značaja

  • 1

Stiv Parkins (34), dugogodišnji broker kompanije "PVM oil fjučers", u stanju svesti pomračene alkoholom potrošio je 520 miliona dolara kompanijinog novca za kupovinu sedam miliona barela sirove nafte, čime je podigao svetsku cenu nafte.
Kako piše britanski "Telegraf", ujutro 30. juna prošle godine pozvao ga je administrativni službenik njegove kompanije koji je želeo da zna na šta je potrošio 520 miliona dolara.

Tačni detalji ovog bizarnog incidenta doznaju se tek sada, posle istrage Službe za finansijsku kontrolu.
Do 10 sati sledećeg jutra ispostavilo se da je Perkins ovom kupovinom na svoju ruku podigao svetsku cenu nafte na najviši nivo tokom proteklih osam meseci.
Oko 2 sata ujutru cene su u roku od pola sata skočile za dolar i po po barelu, a obim trgovine naftnim obveznicama je desetostruko porastao - što inače mogu da izazovu samo događaji od geopolitičkog značaja.
Do trenutka kada je PVM uvideo da je kupovina bila neovlašćena i brzo počeo da se koriguje, već se nagomilao gubitak u iznosu ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.
Ubrzo je saopšteno da je Perkins otpušten. U istrazi je sve odmah priznao i pristao je da sarađuje, tvrdeći da se događaja od kobne noći seća tek delimično i da su njegovi postupci predstavljali posledicu teškog pijanstva.
Utvrđeno je da je Perkins tokom vikenda igrao golf sa kolegama iz kompanije i mnogo popio, ali narednog dana se vratio na posao. Tu je najpre počeo da trguje naftom u klijentovo ime, ali ubrzo je usledilo nekoliko kupovina kompanijinim novcem.
Posle popodnevne pauze, u trgovinu se preko svog laptopa ponovo uključio tokom noći, trešten pijan. U kratkom roku je, svaki put nudeći sve više, uzurpirao 96 odsto svetske trgovine nafte u tom trenutku, izazvao pometnju na svetskom tržištu i "nabio" cenu.
(Telegraf.rs / Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • erko

    Ja sam isto Broker,i mogu reci da je ovo nemoguce. Zasto? Zato sto postoje limiti do koje sume da se kupi a to je daleko od 520.000.000 ;-) a kao drugo ovo se samo se desilo vstackim putem posto je to neko drugi hteo ;-)

    1
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima