• 1

Kamen temeljac za "Bošovu" fabriku u Pećincima

Nemačka kompanija će u gradnju fabrike u toku narednih sedam godina uložiti oko 70 miliona evra, a zaposliće 620 radnika

  • 1

Predstavnici kompanije "Boš", premijer Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić zajednički su u Pećincima postavili kamen temeljac za gradnju nove fabrike te kompanije u koju će u narednih sedam godina biti uloženo oko 70 miliona evra, a zaposliće 620 radnika.
"Boš" je u decembru prošle godine potpisao ugovor za izgradnju fabrike u Pećincima za prozivodnju sistema brisača za automobile, proizvodnih kapaciteta od oko 22.000 metara kvadratnih.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da Srbija očekuje novi talas investicija i to pre svega u proizvodnju zasnovanu na savremenim tehnologijama i znanju.
Prema Dačićevim rečima, razvoj infrastrukture i savremenih znanja, koje svetska privreda traži, moraju biti predmet ozbiljnih investicija države.
- Vlada će biti posvećena stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, koji će našim postojećim, ali i budućim preduzećima obezbediti bolje uslove za rad u odnosu na zemlje iz našeg okruženja - rekao je premijer.
Ministar Dinkić naglasio je da dolazak "Boša" u Srbiju predstavlja nastavak vladine strategije da Srbija bude centar automobilske industrije u regionu.
On je ukazao da izgradnja ove fabrike nije kraj planova "Boša" u Srbiji, pošto je ta kompanija uzela zemljište u Pećincima na kome postoji mogućnost da se proizvodnja utrostruči u odnosu na početni kapacitet.
Dinkić je najavio da će vlada stimulisati "Boš" da dodatno investira u Srbiju i zaposli još ljudi, a plan je da jednog dana više hiljada ljudi dobije posao u toj kompaniji kroz dalji razvoj infrastrukture i unapređenje poslovne klime.
Ministar finansija i privrede je istakao i da Vlada Srbije sa ovom investicijom nema nameru da stane i da već razgovara sa drugim proizvođačima u oblasti automobilske industrije.
On je najavio da će sa dva od njih u narednim sedmicama i mesecima biti zaključeni ugovori za fabrike u Srbiji.
Direktorka kompanije "Boš" za Srbiju Jovanka Jovanović precizirala je da će u prvoj fazi, do sredine naredne godine, u Pećincima biti izgrađeni pogoni i kancelarijski prostori i da bi probna proizvodnja trebalo da počne polovinom 2013, a serijska početkom 2014. godine.
Nemački industrijski gigant "Boš" sada posluje u oko 60 zemalja širom sveta, zapošljava blizu 300.000 ljudi, a 2011. je ostvario promet od 51,5 milijardi evra.
"Boš" svake godine, zahvaljujući svojim stručnim timovima, prijavi 3.800 patenata i uloži više od 3,5 milijarde evra u istraživanje i razvoj.
Kompanija je veoma poznata po proizvodima koji se masovno ugrađuju u automobile, a nudi, osim toga, niz drugih proizvoda i usluga, kao što su industrijska tehnologija, električni ručni alati, sigurnosna rešenja i aparati za domaćinstvo.
 
(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Belić

    Inače, ovaj pos'o je Tadić "sredijo", a gle kako se sad' "kitidu sas" tuđim "perjom" !!!

    0
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima