BRUKA: Beogradskog ugostitelja oterali iz Rijeke!

Hrvatske vlasti oduzele Aleksandru Lepojeviću radnu dozvolu za jedan od najuspešnijih restorana u Rijeci i ucenjivali ga da se odrekne spskog državljanstva da bi nastavio da radi

  • 2

Beogradski ugostitelj Aleksandar Lepojević četiri godine je vodio jedan od najuspešnijih restorana u Rijeci, ali je 2009. godine umesto dobijanja hrvatskog državljanstva, ostao bez radne dozvole i dobio naređenje da napusti Hrvatsku.

Kako pišu Večernje novosti, ove godine Upravni sud je presudio da mu je dozvola nepravedno oduzeta, ali sada ne može normalno da nastavi svoj postao jer, kako kaže, od njega zahtevaju da se odrekne srpskog državljanstva i uzme hrvatsko, koje posle svega više ne želi.

Lepojević objašnjava da je najnoviji problem nastao jer na osnovu presude Upravnog suda, od Hrvatske može da traži nadoknadu od 550.000 evra zato što tri godine nije mogao da posluje zbog nezakonitog oduzimanja radne dozvole.

- Otvoreno su od mene, na nekoliko mesta, pa i u policiji, tražili da se odreknem srpskog državljanstva da bih dobio hrvatsko. Ne želim da pristanem na to. Mislim da iza toga stoji namera da mi onemoguće da naplatim odštetu. Kao srpski državljanin, ja bih mogao da tražim pomoć matične države u naplati. Ako se odreknem srpskog državljanstva, ostaću bez te mogućnosti i verovatno nikada neću dobiti taj novac - kaže Lepojević.

On navodi da je posao u Hrvatskoj počeo 2005. godine. Zakupio je ugostiteljski objekat, koji je dve godine kasnije i kupio. Restoran srpske kuhinje radio je veoma uspešno i tri godine je bez problema produžavao radnu dozvolu. U međuvremenu je u zakup uzeo još dva manja objekta u čiju je adaptaciju uložio značajan novac.

- Bez ikakvog razloga i objašnjenja 2009. godine su mi uskratili radnu dozvolu, a zatim mi naložili da napustim Hrvatsku zajedno sa ženom i detetom. Pokrenuo sam upravni spor i dobio presudu kojom je poništena odluka o oduzimanju radne dozvole 2009. godine. To znači da moraju da mi nadoknade štetu koju sam zbog toga imao. Ponovo sam se vratio u Hrvatsku, ali problemi su se nastavili - priča Lepojević i dodaje:

- Od januara su me nekoliko puta pozivali u policijsku stanicu u Rijeci i tamo me držali po čitav dan postavljajući različita pitanja koja se tiču moje prošlosti i moje porodice. Pri tome uopšte nisu krili da žele da prihvatim hrvatsko državljanstvo i odreknem se srpskog ili da napustim njihovu državu - navodi ugostitelj.

Posle svega, Aleksandar se sa porodicom ponovo vratio u Srbiju.

Dok su živeli u Rijeci, na privatnom planu, kako kaže, nisu imali nikakvih neprijatnosti zato što su srpske nacionalnosti. Ipak, zbog odnosa tamošnje države prema srpskim preduzetnicima kaže da se najradije nikada ne bi vratio u Hrvatsku.

(A. T. /Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • morfeus

    25. septembar 2012 | 15:35

    Pa nek onda nasi trce u hrv na more.

  • edo

    2. mart 2013 | 17:47

    Sta je tu njemu cudno,pa svakoj osobi koja trazi hr drzavljanstvo,mora se odreci svog maticnog drzavljanstva,tako i ja,rodjen sam u rijeci,ali sam se morao odreci hr drzavljanstva da bi dobio svedsko,i to je kraj rasprave,ne vidim gdje vi vidite problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA