FATALNI PROPUST U "KONTRASTU": Vatrogasci procenili da u diskoteci "nema živih ljudi"?!

Advokati suvlasnika i zakupca diskoteke podneli prijavu protiv komandira i šefa smene vatrogasne čete zbog propusta u gašenju požara i sumnje da su odgovorni za smrt šestoro ljudi

  • 0

Žrtve požara u diskoteci "Kontrast" nastradale su zbog pogrešne i proizvoljne procene šefa smene Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Sad "da u objektu više nema živih ljudi",  iako su mu radnici lokala i gosti govorili da unutra ima još ljudi i da je protivpožarni izlaz slobodan!

Ovo se navodi u krivičnoj prijavi koju su Višem tužilaštvu u Novom Sadu podneli advokati suvlasnika i zakupca lokala protiv Gorana Krstića, komandira čete Vatrogasno-spasilačke jedinice i šefa smene Darka Jocića, zbog sumnje da su napravili propuste u gašenju požara i da su odgovorni za smrt šestoro mladih ljudi.

- Jocić i Krstić su, kako se sumnja, na mesto požara prvo poslali vozilo sa neispravnom pumpom! Zbog toga je izgubljeno dragoceno vreme za početak gašenja požara, jer je nispravno vozilo moralo da se vrati u stanicu i doveze drugo ispravno. Krstić po dolasku nije izvršio adekvatno izviđanje i nije video da postoji poseban protivpožarni izlaz, koji je za vreme požara bio otvoren i nije bio zahvaćen vatrom. Izlaz se nalazi pored toaleta u prizemlju i neposrednoj blizini stepeništa, koje vode do galerije i toaleta na spratu, gde su žrtve pobegle, rekao je advokat Dragoljub Martinović, i dodao:

- Jocić je posle preuzimanja rukovođenja jedinicom naredio da nastave sa gašenjem, a nije organizovao evakuaciju još živih gostiju. Tužilaštvo mora da sprovede istragu jer postoji verovatnoća da su Marko Pavlović, Milena Dalmacija, Renato Vuković, Zoran Ignjatović, Marina Aničić i Tamara Miladinović bili živi u trenutku dolaska vatrogasaca - izjavio je Martinović.

On je istakao da su inicijativu za preispitivanje eventualnih propusta podneli isključivo radi utvrđivanja istine, a ne da bi osumnjičene oslobodili krivice i odgovornost prebacili na vatrogasce.

- Sve žrtve su se ugušile ugljen-monoksidom i uopšte nisu bile u delovima lokala, koji su bili zahvaćeni požarom. Institut za preventivu Novog Sada, koji je na zahtev Višeg suda u Novom Sadu uradio veštačenje, utvrdio je da uzrok požara nisu neispravne instalacije, već mehaničko oštećenje kabla! Kratki spoj je nastao na pet mesta, na dužini od jednog metra kabla, zbog čega je došlo do varničenja, koje je izazvalo požar. Utvrđeno je takođe da diskoteka nije bila prepunjena, kako se prvobitno tvrdilo, već da su gosti imali dovoljno prostora. Ne postoji propis koji reguliše gustinu gostiju po kvadratnom metru, a najbolji dokaz da je bilo slobodnog prostora, potvrđuje podatak da su muzičari uspeli da spakuju instrumente pre napuštanja diskoteke - konstatuje advokat suvlasnika i zakupca diskoteke "Kontrast".

Duško Ninkov, predsednik Sindikata vatrogasaca Novog Sada, na ovu konstataciju je odgovorio izjavom da su vatrogasci istovremeno gasili požar i spasavali ljude.

- Ne bežimo od naše odgovornosti, ali mislim da odbrana ovom krivičnom prijavom pokušava da skrene istragu u drugom pravcu - rekao je Ninkov na konferenciji za novinare u "Media centru".

(A. T. / Foto: Media centar)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA