ŠOKANTNO: Genetski modifikovani kukuruz je kancerogen, pokazuje francuska studija

Pacovin hranjeni ovom hranom su često patile od tumora dojke i teških oštećenja jetre i bubrega; među mužjacima je ranije nego što je uobičajeno uginulo 50 odsto životinja, a među ženkama 70 odsto

  • 0

Pacovi koji su celog života hranjeni genetski modifikovanim (GM) kukuruzom američke biotehnološke kompanije "Monsanto", ili bili izloženi sredstvu protiv korova "raundap" istog proizvođača, patili su od tumora i oštećenja više organa, objavio je tim francuskih stručnjaka.

Žil Erik Seralini i kolege sa Kaenskog univerziteta tvrde da su laboratorijski pacovi hranjeni GM kukuruzom NK603 (genetski izmenjenim tako da bude otporan na sredstvo protiv korova "raundap"), ili pili vodu "obogaćenu" "raundapom", ugibali ranije nego pacovi iz kontrolne grupe, koji su normalno hranjeni i pojeni, prenela je novinska agencija Rojters.

Životinje na "GM ishrani" su često patile od tumora dojke i teških oštećenja jetre i bubrega.

Među mužjacima je ranije nego što je uobičajeno uginulo 50 odsto životinja, a među ženkama 70 odsto, dok je u kontrolnoj grupi taj procenat iznosio 30, odnosno 20 odsto.

Kritičari GM useva ističu da svet u najmanju ruku ima ograničene informacije o njihovom dugoročnom uticaju, budući da postoje tek nešto više od 15 godina.

Istraživanje Seralinija i kolega ima veliku težinu, takođe, jer je njime obuhvaćen čitav život pacova (oko dve godine), dok se za odobravanje neke GM kulture smatra dovoljnim da se životinje njome hrane samo 90 dana.

Na osnovu rezultata dotičnog istraživanja, potpredsednik komisije za poljoprivredu Evropskog parlamenta, Žoze Bove, poznati protivnik biotehnoloških useva, je zatražio da Evropska unija (EU) odmah suspenduje svako gajenje GM kultura na svojoj teritoriji i sva odobrenja njihovog uvoza.

Bove apeluje da što hitnije budu razmotreni svi postupci procene neškodljivosti GM useva, s tim što bi to učinile evropske i nacionalne agencije za bezbednost hrane, finansirane iz javnih, a ne privatnih izvora.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA