• 0

LAKŠE DO OCENE: Nova pravila za rešenje problema male prolaznosti na ispitima

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je novi Pravilnik po kom su fakulteti obavezni da vode statistiku o polaganju ispita i da razmatraju uzroke lošeg uspeha

  • 0

Novi Pravilnik o polaganju ispita i ocenjivanju na ispitu, usvojen na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, trebalo bi da reši problem male prolaznosti na pojedinim ispitima.
Izmenama Pravilnika predviđeno je da fakulteti vode statistiku o polaganju ispita na osnovnim akademskim studijama, za svaki predmet i svaki ispitni rok, ali je i dužan da razmotri uzroke lošeg uspeha na predmetu ukoliko je uspešnost polaganja predmeta na godišnjem nivou manja od 30 odsto, kao i da propiše mehanizme kojima će rešavati ova pitanja.

- Skoro svi fakulteti imaju problem sa "uskim grlima", odnosno predmete koji se teško polazu i zbog toga studenti ne mogu da ostvare 48 bodova neophodnih za budžet. Mora da postoji drugostepeni organ kojem će studenti da se žale - rekao je rektor Univerziteta u Beogradu prof. Branko Kovačević.
Takođe, za dekana je predviđena obaveza da do prvog marta dostavi rektoru izveštaj o uspehu na ispitima po predmetima u prethodnoj školskoj godini.
Studenti su i ove godine tražili od fakulteta da im odobre još jedan ispitni rok, oktobar 2. Mnogi fakulteti, poput Ekonomskog, Pravnog, izašli su studentima u susret i odobrili još jedan rok.
APSOLVENTSKI ROKOVI SVAKOG MESECA
Apsolventi, studenti koji su odslušali sva predavanja na fakultetu i kojima je ostalo samo da polože ispite, ubuduće bi mogli da imaju ispite svakog meseca, ukoliko se prihvati amandman koji je stigao na izmene Zakona o visokom obrazovanju.
- Ministar prosvete me je obavestio da amandmanom koji je uložen, biti povećan broj ispitnih rokova za apsolvente i da će broj ispitnih rokova biti regulisan Statutom fakulteta - rekao je Kovačević.
On kaže da se na ovaj način vraća staro pravilo koje je važilo na fakultetima, da apsolventi mogu svakog meseca da polažu ispite. Broj ispitnih rokova je smanjen donošenjem Zakona o visokom obrazovanju, tako da apsolventi imaju šest ispitnih rokova kao i ostali studenti.
(M. S. / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima