• 1

MUP: Zahtev za državljanstvo što pre, od 9. oktobra skuplje i komplikovanije!

Posle 9. oktobra građani će moći da podnose zahteve pod drugim zakonskim osnovima, uz strože uslove, a pri čemu je iznos takse 15.280 dinara

  • 1

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji i žele da dobiju srpsko državljanstvo, da do 9. oktobra podnesu zahtev za sticanje državljanstva, kako bi to mogli da ostvare po lakšoj proceduri i jeftinije.
Posle 9. oktobra građani će moći da podnose zahteve pod drugim zakonskim osnovima, uz složeniji postupak, koji zahteva strože uslove i duže traje, a "pri čemu je iznos takse 15.280 dinara".

MUP-a navodi da 9. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Srbije, "odnosno prestaju da važe lakši uslovi za sticanje državljanstva za građane sa prijavljenim prebivalištem u Republici".
"Apelujemo na građane da iskoriste ovaj rok i da podnesu zahtev za sticanje državljanstva, kako bi stekli državljanstvo po jednostavnijoj proceduri", navodi se u obaveštenju objavljenom na internet stranici MUP-a.
Po Zakonu o državljanstvu, državljaninom Srbije smatra se i državljanin SFRJ koji na dan 27. februara 2005. ima državljanstvo druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji SFRJ.
Po tom pravnom aktu, da bi neko bio državljanin Srbije trebalo je da ima i prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije u trajanju od najmanje devet godina.
Crnogorski državljanin, koji je 3. juna 2006. imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ako podnese pismenu izjavu da se smatra državljaninom Srbije i zahtev za upis u evidenciju državljana Republike to i postaje.
"Izvestan broj građana iz ove kategorije, koji žive na teritoriji Republike Srbije, svoj državljanski status još nije rešio", objašnjava se u obaveštenju MUP-a.
Posle ovog datuma građani koji ne budu podneli zahtev za sticanje državljanstva tretiraće se kao stranci, a ukoliko i onda žele srpsko državljanstvo moraće da za takse plate mnogo veće sume nego sada.
Na građane se apeluje da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama na čijim teritorijama imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva, za koji je propisana taksa od 1.910 dinara.
Ukoliko ne podnesu zahtev, naći će se u situaciji da ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu, putnu ispravu, niti će moći ostvarivati neko drugo građansko pravo, iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu.
(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    Dokle bre vise. Ljudi daj da se dignemo. Muka mi je vise od svega.Ukljucim tv samo pricaju o krizi i kako ce da bude gore i gore ,samo poskupljenja samo ubistva.Ili sami da uzmemo stvar u ruke ili ode mast u propast

    0
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima