UMALO BATINE: Meštanin Mokre gore napao predstavnike "Srbija-nikla", Kusturičini rendžeri sprečili incident!

Kada su predstavnici kompanije "Srbija-nikl" došli na Mokru goru i raspitivali se o lokacijama, jedan od meštana ih je pojurio motkom ali su fizički obračun sorečili čuvari Parka priode

  • 2

Jedan meštanin Mokre gore napao je drvenom motkom dvojicu predstavnika kompanije "Srbija nikl". Veći incident sprečili su čuvari "Parka prirode", koji je pod nadzorom Emira Kusturice. Njegovoj inicijativi da se spreči eksploatacija nikla na ovom području pridružuju se i vlasti okolnih opština.

Dvojica muškaraca, predstavnici "Srbija nikla", koji su u sredu po podne sa uređajima došli u zaštićeno područje Mokre gore da istraže lokacije nikla, umalo nisu dobili batine. Kako prenosi dnevni list "Press", oni su se kod lokalnih meštana raspitivali o lokacijima, ali kada bi se predstavili, odmah bi bili oterani. Jedan od mokrogorskih domaćina bio je toliko ljut da je bio spreman da se fizički obračuna sa njima, ali su na vreme intervenisali rendžeri Parka prirode "Mokra gora".

Direktor Parka prirode "Mokra gora" Emir Kusturica potvrdio je da su "nezvani gosti" posetili ovu lokaciju.

- Videli su jednog Mokrogorca na livadi da skuplja seno. Zastali su i kada su se predstavili da su iz "Srbija nikla", taj domaćin je uzeo jednu motku i pojurio ih. Na svu sreću naišli su rendžeri i su spasli 'posetioce' od batina. Onda su ih rendžeri legitimisali jer imaju pravo da legitimišu i prate sve aktivnosti u Parku prirode - rekao je Kusturica.

On je potvrdio da će uskoro pokrenuti peticiju za prikupljanje potpisa kako bi se sprečila eksploatacija nikla u Srbiji i dovođenje prljave tehnologije.

- Sakupićemo pola miliona potpisa i to će biti znak šta narod misli o niklovanju Srbije - dodao je reditelj.

LOKALNE VLASTI PROTIV "NIKLOVANJA"

Emir Kusturica, koji je jedan od inicijatora osnivanja Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, ima potpunu podršku opštine Čajetina, ali i opštine Užice. Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da sigurno neće dozvoliti dovođenje prljave tehnologije u užički kraj.

- Grad Užice, koliko je meni poznato, nikada nije dao saglasnost za istraživanje i eksploataciju nikla, a siguran sam da je i nikada neće ni dati - rekao je Marković.

Mesne zajednice Mokra gora, Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari još prošle godine potpisale su Povelju o međusobnoj saradnji, pa će se, prema najavi Ljubodraga Đurđića iz Kremana, uskoro sastati i doneti zvaničan stav o eksploataciji nikla.

- Kao predstavnik Turističkog udruženja Kremana i član saveta mesne zajednice, sigurno neću dozvoliti da se zagadi ovaj prelepi predeo. Postoji prostorni plan koji obuhvata predeo od Mokre gore do Vrutaka kojim je predviđeno da taj prostor bude za posebne namene, a to su turizam i poljoprivreda. Mi ćemo svi podržati svakoga ko može da spreči da ne dođe do eksploatacije nikla - rekao je Đurđić.

(M. S. / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikol

    28. septembar 2012 | 06:37

    Svaka častčiča - pobi govna izdajnička! Nek on kopa nikl po svom dvorištu, a ne po našem lepom Zlatiboru i Tari!!!!

  • OOUR

    28. septembar 2012 | 08:14

    "Našli, pa zašli." Nek' probaju u svojim zemljama da kopaju u blizini nac. parka. Ovako, našli neku Srbiju, čiji bi se političari prodali za žuto dugme i samo rokaj. MA, NEĆU U EVROPU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA