• 0

UPOZORENJE: Moguće pobune u srpskim zatvorima!

Katastrofalni uslovi stvorili su veliko nezadovoljstvo zaposlenih, a moglo bi doći i do rušilačkih pobuna zatvorenika, tvrdi bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Živorad Branković

  • 0

Bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Živorad Branković upozorio je Skupštinu Srbije, premijera Ivicu Dačića, vicepremijera zaduženog za borbu protiv kriminala i korupcije Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikolu Selakovića na veliku "devastiranost, nerad, javašluk, krađu i korupciju u srpskim zatvorima".
On je naveo da ovakvi problemi već izazivaju ozbiljno nezadovoljstvo i osuđenih i zaposlenih, a mogli bi podstaći "veliku i rušilačku" pobunu osuđenika. Naglasio je da su krivci za takvo stanje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i njen direktor Milan Obradović.

U dopisu Odboru za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, kao i skupštinskoj Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, upućenom krajem avgusta, Branković je ocenio da ova uprava "svojim nezakonitim i neprofesionalnim postupanjem ugrožava prava zaposlenih i lica lišenih slobode, pravni poredak, bezbednost Republike Srbije i kandidaturu Srbije za članstvo u EU". Mada je neposredan povod za njegovo obraćanje Skupštini "problematična i rizična situacija" u niškom KPZ-u, on je istakao da je "slično stanje" i u drugim zatvorima u Srbiji.
Branković je precizirao da u zatvorima "vladaju" loši uslovi smeštaja, prevelik broj osuđenika, među kojima je i veliki broj zavisnika od droga, razvijen neformalni osuđenički sistem, česte obustave uzimanja zatvorske hrane, kao i loša zdravstvena zaštita i higijena, zbog čega je "učestala pojava tuberkuloze, hepatitisa i kožnih bolesti".
Zatvori su opterećeni "velikim dugovima" za hranu, lekove, električnu energiju, vodu, ogrev, pogonska goriva i zarade zaposlenih i osuđenika. Izuzetno tešku situaciju pogoršava "nedovoljan broj zaposlenih", posebno stražara u službi obezbeđenja, vaspitača u Službi za tretman i medicinskog osoblja u Zdravstvenoj službi. Oni koji rade često su nezainteresovani za posao, a pravila rada umeju da "diktiraju" novac i korupcija.
- Od 2009. do danas u srpskim zatvorima zaposlen je veliki broj penzionisanih policijskih službenika, čime je, pored ostalog, prekršen princip o "jasnoj razlici između policije i tužilaštva, sudskog i popravnog sistema", koji je doneo Odbor ministara Saveta Evrope. Na taj način, naneta je i velika šteta budžetu Srbije, jer većina njih pored plata prima i penzije.
Direktor Uprave Milan Obradović je penzionisane radnike MUP-a i "njegove" uprave čak rasporedio na najodgovornija radna mesta, tako da su oni upravnici zatvora u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Čačku ili načelnici službi u samoj Upravi. Ti službenici često nemaju nikakvo iskustvo na poslovima izvršenja krivičnih sankcija, niti ispunjavaju minimum propisanih uslova za obavljanje ovih odgovornih funkcija, kao što je državni i stručni ispit ili radno iskustvo u sistemu - navodi Branković i zaključuje da bivši policajci "mogu predstavljati moćnu organizovanu grupu" koja je zbog nedovoljnog znanja, a velikih plata i penzija, sklonija neradu ili nezakonitim poslovima nego oštrom suzbijanju nepravilnosti.
On posebno navodi primer KPZ-a u Nišu, u kojem je Uprava na čelo zatvora i njegovih organizacionih delova vratila službenike koji su ranije zloupotrebili službeni položaj ili su bili smenjeni zbog malverzacija u poslovanju. Službenici koji su ukazivali na zloupotrebe, kriminal i korupciju poslednjih meseci su doživeli "obrnutu" sudbinu - otpuštani su, premeštani, degradirani i šikanirani, kaže Branković.
U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu za da "nemaju nameru da polemišu sa svojim penzionisanim radnikom".
- Branković je bio upravnik KPZ-a u Nišu od decembra 2009. do juna 2011, i sa tog mesta je mogao da se bori protiv negativnih pojava i da rešava probleme, a ne samo da ih konstatuje - navode u Upravi.
Kako nam je rečeno, Uprava je od početka avgusta u niškom zatvoru obavila dva vanredna nadzora. Prethodno je grupa od desetak bivših i sadašnjih radnika niškog KPZ-a  govorila o "višegodišnjem i milionskom" kriminalu i korupciji u kojem navodno učestvuje i deo zatvorskog rukovodstva. U toj grupi, tvrde, bio je i Branković.
- Rezultati nadzora, pa i ovih vanrednih, službena su tajna i ne mogu biti javno saopšteni. Dostavili smo ih svim nadležnim institucijama - tužilaštvu i policiji u Nišu, kao i Agenciji za borbu protiv korupcije, kojoj su se Branković i ostali radnici takođe obratili. Tu se naše ingerencije završavaju - rekli su u Upravi, ne želeći da komentarišu konkretne primedbe na veoma lošu situaciju u svim zatvorima u Srbiji, kao i oštre kritike na račun Uprave i Obradovića.
Branković za naš list kaže da "prave" odgovore, kao i pozive na razgovor tek očekuje. Smatra da bi mogli da stignu od Vučića i Selakovića, koji su više puta isticali da im je prioritet borba protiv kriminala i korupcije. Odgovor od Dačića je već dobio. Vladimir Ilić, Dačićev šef kabineta, kratko i formalno ga je obavestio da su njegov "predmetni dopis prosledili Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na dalju nadležnost" i da će ga "Uprava obavestiti o daljem postupanju po ovom predmetu".
- U tom "predmetnom dopisu" sam pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izneo brojne i izuzetno ozbiljne detalje o nepravilnostima u radu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao i nekih zatvorskih rukovodilaca. Među detaljima su i neki koji predstavljaju službenu tajnu. U svakoj ozbiljnoj državi , koja zna koliko je zatvorski sistem važna državna oblast, formirala bi se komisija ili drugo telo koje bi se "pozabavilo" ovim pitanjima. Umesto toga, moji dopisi i dokazi završili su u Upravi. Reklo bi se: umesto da država nađe "lopova", ona "lopovu" dostavlja sav materijal protiv njega - kaže Branković.
On i ostali "borci protiv korupcije" iz niškog KPZ-a kažu da će biti prinuđeni da se obrate OEBS-u i drugim evropskim organizacijama ukoliko državni organi uskoro ne započnu "ozbiljno raščišćavanje situacije" u niškom i drugim zatvorima, a šikana protiv njih ne prestane. Niški Centar za ljudska prava, koji već godinama realizuje monitoring i antikoruptivne projekte u srpskim zatvorima, obratiće se u njihovo ime stranim ambasadama u Beogradu.
(I. M. / Izvor: Danas)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima