• 0

UPOZORENJE: Moguće pobune u srpskim zatvorima!

Katastrofalni uslovi stvorili su veliko nezadovoljstvo zaposlenih, a moglo bi doći i do rušilačkih pobuna zatvorenika, tvrdi bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Živorad Branković

  • 0

Bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Živorad Branković upozorio je Skupštinu Srbije, premijera Ivicu Dačića, vicepremijera zaduženog za borbu protiv kriminala i korupcije Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikolu Selakovića na veliku "devastiranost, nerad, javašluk, krađu i korupciju u srpskim zatvorima".
On je naveo da ovakvi problemi već izazivaju ozbiljno nezadovoljstvo i osuđenih i zaposlenih, a mogli bi podstaći "veliku i rušilačku" pobunu osuđenika. Naglasio je da su krivci za takvo stanje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i njen direktor Milan Obradović.

U dopisu Odboru za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, kao i skupštinskoj Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, upućenom krajem avgusta, Branković je ocenio da ova uprava "svojim nezakonitim i neprofesionalnim postupanjem ugrožava prava zaposlenih i lica lišenih slobode, pravni poredak, bezbednost Republike Srbije i kandidaturu Srbije za članstvo u EU". Mada je neposredan povod za njegovo obraćanje Skupštini "problematična i rizična situacija" u niškom KPZ-u, on je istakao da je "slično stanje" i u drugim zatvorima u Srbiji.
Branković je precizirao da u zatvorima "vladaju" loši uslovi smeštaja, prevelik broj osuđenika, među kojima je i veliki broj zavisnika od droga, razvijen neformalni osuđenički sistem, česte obustave uzimanja zatvorske hrane, kao i loša zdravstvena zaštita i higijena, zbog čega je "učestala pojava tuberkuloze, hepatitisa i kožnih bolesti".
Zatvori su opterećeni "velikim dugovima" za hranu, lekove, električnu energiju, vodu, ogrev, pogonska goriva i zarade zaposlenih i osuđenika. Izuzetno tešku situaciju pogoršava "nedovoljan broj zaposlenih", posebno stražara u službi obezbeđenja, vaspitača u Službi za tretman i medicinskog osoblja u Zdravstvenoj službi. Oni koji rade često su nezainteresovani za posao, a pravila rada umeju da "diktiraju" novac i korupcija.
- Od 2009. do danas u srpskim zatvorima zaposlen je veliki broj penzionisanih policijskih službenika, čime je, pored ostalog, prekršen princip o "jasnoj razlici između policije i tužilaštva, sudskog i popravnog sistema", koji je doneo Odbor ministara Saveta Evrope. Na taj način, naneta je i velika šteta budžetu Srbije, jer većina njih pored plata prima i penzije.
Direktor Uprave Milan Obradović je penzionisane radnike MUP-a i "njegove" uprave čak rasporedio na najodgovornija radna mesta, tako da su oni upravnici zatvora u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Čačku ili načelnici službi u samoj Upravi. Ti službenici često nemaju nikakvo iskustvo na poslovima izvršenja krivičnih sankcija, niti ispunjavaju minimum propisanih uslova za obavljanje ovih odgovornih funkcija, kao što je državni i stručni ispit ili radno iskustvo u sistemu - navodi Branković i zaključuje da bivši policajci "mogu predstavljati moćnu organizovanu grupu" koja je zbog nedovoljnog znanja, a velikih plata i penzija, sklonija neradu ili nezakonitim poslovima nego oštrom suzbijanju nepravilnosti.
On posebno navodi primer KPZ-a u Nišu, u kojem je Uprava na čelo zatvora i njegovih organizacionih delova vratila službenike koji su ranije zloupotrebili službeni položaj ili su bili smenjeni zbog malverzacija u poslovanju. Službenici koji su ukazivali na zloupotrebe, kriminal i korupciju poslednjih meseci su doživeli "obrnutu" sudbinu - otpuštani su, premeštani, degradirani i šikanirani, kaže Branković.
U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu za da "nemaju nameru da polemišu sa svojim penzionisanim radnikom".
- Branković je bio upravnik KPZ-a u Nišu od decembra 2009. do juna 2011, i sa tog mesta je mogao da se bori protiv negativnih pojava i da rešava probleme, a ne samo da ih konstatuje - navode u Upravi.
Kako nam je rečeno, Uprava je od početka avgusta u niškom zatvoru obavila dva vanredna nadzora. Prethodno je grupa od desetak bivših i sadašnjih radnika niškog KPZ-a  govorila o "višegodišnjem i milionskom" kriminalu i korupciji u kojem navodno učestvuje i deo zatvorskog rukovodstva. U toj grupi, tvrde, bio je i Branković.
- Rezultati nadzora, pa i ovih vanrednih, službena su tajna i ne mogu biti javno saopšteni. Dostavili smo ih svim nadležnim institucijama - tužilaštvu i policiji u Nišu, kao i Agenciji za borbu protiv korupcije, kojoj su se Branković i ostali radnici takođe obratili. Tu se naše ingerencije završavaju - rekli su u Upravi, ne želeći da komentarišu konkretne primedbe na veoma lošu situaciju u svim zatvorima u Srbiji, kao i oštre kritike na račun Uprave i Obradovića.
Branković za naš list kaže da "prave" odgovore, kao i pozive na razgovor tek očekuje. Smatra da bi mogli da stignu od Vučića i Selakovića, koji su više puta isticali da im je prioritet borba protiv kriminala i korupcije. Odgovor od Dačića je već dobio. Vladimir Ilić, Dačićev šef kabineta, kratko i formalno ga je obavestio da su njegov "predmetni dopis prosledili Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na dalju nadležnost" i da će ga "Uprava obavestiti o daljem postupanju po ovom predmetu".
- U tom "predmetnom dopisu" sam pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izneo brojne i izuzetno ozbiljne detalje o nepravilnostima u radu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao i nekih zatvorskih rukovodilaca. Među detaljima su i neki koji predstavljaju službenu tajnu. U svakoj ozbiljnoj državi , koja zna koliko je zatvorski sistem važna državna oblast, formirala bi se komisija ili drugo telo koje bi se "pozabavilo" ovim pitanjima. Umesto toga, moji dopisi i dokazi završili su u Upravi. Reklo bi se: umesto da država nađe "lopova", ona "lopovu" dostavlja sav materijal protiv njega - kaže Branković.
On i ostali "borci protiv korupcije" iz niškog KPZ-a kažu da će biti prinuđeni da se obrate OEBS-u i drugim evropskim organizacijama ukoliko državni organi uskoro ne započnu "ozbiljno raščišćavanje situacije" u niškom i drugim zatvorima, a šikana protiv njih ne prestane. Niški Centar za ljudska prava, koji već godinama realizuje monitoring i antikoruptivne projekte u srpskim zatvorima, obratiće se u njihovo ime stranim ambasadama u Beogradu.
(I. M. / Izvor: Danas)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima