ALARMANTNO: U Srbiji zatrudni 16.000 devojčica godišnje, od toga 90 odsto abortira

Devojčice u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje da su trudne

  • 3

U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi abortusom, što predstavlja veliki rizik za reproduktivno zdravlje, saopštilo je danas novosadsko udruženje "Fokus".

Prosečna devojka-devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa.

Istraživanja pokazuju i da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto.

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća, a broj registrovanih abortusa se, prema nezvaničnim procenama, uvećava šest puta, jer se veliki broj adolescentkinja opredeljuje da abortus izvrši tajno, što sa sobom nosi još veći rizik - kako za reproduktivno zdravlje, tako i za njihov život.

Statistički podaci pokazuju i da raste učestalost javljanja seksualno prenosivih infekcija, pa između 20 i 30 odsto adolescenata u Srbiji ima najmanje jednu polno prenosivu infekciju. 

Iz navedenih razloga, udruženje "Fokus" pokrenulo je u osnovnim i srednjim školama program preventive i vršnjačke edukacije "Ti biraš", koji govori o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polono prenosivih bolesti.

Za učešće u programu, škole mogu da se prijave najkasnije do 30. septembra, a njihov broj je ograničen.

(A. T. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • m

    29. septembar 2012 | 10:20

    to su sve gluposti organizacije itd.dovoljno je da se ukinu i zabrane one pevajke,striptizete ili starlete kako god,da se zabrani apsolutno bilo koji sadrzaj pornografije,jer danas je tesko proceniti gde je granica.deca gledaju tv,vide u novinama,kopiraju a nisu toliko zreli da procene sami i eto problema.

  • vlada

    30. septembar 2012 | 01:08

    Zabraniti abortuse i resen problem i bele kuge i svega...Abortus da se sudi kao za ubistvo i resena stvar.Mnoge posle tog abortusa nikada vise nece ostati trudne

  • biljana

    1. oktobar 2012 | 14:55

    strašno ja mislim da djevojke ne bih trebale da se upuštaju u seksualne odnose dok ne postanu psihički stabilne u 15 godini tu ne postoji ljubav mislim da to djeca urade iz radoznalosti i posle dožive i razočarenje jer seks nije onakav kako su zamišljale da je to nešto najljepše a pored toga i neželjena trudnoća abortus koji može ostaviti posledice da više nikad ne ostanu u drugom stanju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA