STIMULISANJE LEKARA: Od ponedeljka plaćanje po učinku

Plate izabranih lekara i njihovih timova zavisiće od broja opredeljenih osiguranika, preventivnih pregleda, propisanih lekova i broja svih pregleda

  • 0

Plaćanje lekara po učinku u domovima zdravlja počeće da se primenjuje od 1. oktobra.

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović rekla je da će se praktična primena ovog sistema videti u novembru, kada se isplate oktobarske plate zdravstvenim radnicima.

- Lekari koji rade nešto bolje mogu da zarade i više od osnovne plate. To znači da će lekari koji se posvećuju svom pacijentu, koji ga pregledaju i leče, a ne šalju ga bez razloga na sekundarni i tercijerni nivo zdravstvene zaštite, kao i zdravstveno osoblje koje radi sa njima, buti stimulisani - kaže ministarka.

Prilikom javnog predstavljanja kapitacione formule početkom septembra, rečeno je da će plate izabranih lekara i njihovih timova zavisiti od broja opredeljenih osiguranika, preventivnih pregleda, propisanih lekova i broja svih pregleda.

Predstavnici domova zdravlja tada su uglavnom rekli da su zadovoljni najavljenim načinom obračunavanja plata, pre svega zbog toga što neće doći do njihovog smanjenja, čega su se ranije pribojavali.

Kada je u pitanju oblast opšte medicine, odnosno zdravstvene zaštite odraslih, kao i zdravstvene zaštite dece i žena, sa 40 odsto se vrednuje broj opredeljenih osiguranika.

Sa 30 odsto vrednuje se preventivni rad, racionalnost u propisivanju lekova nosi 20 odsto, a efikasnost, koja pokazuje broj obavljenih pregleda učestvuje sa 10 odsto.  Postojaće osnovni deo plate, a deo plate će biti određen na osnovu radnog učinka.

(A. T. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA