• 0

ZABRINJAVAJUĆE: Trećina đaka puši duvan i probala je drogu

U srednjim školama u Subotici trećina učenika su pušači, isto toliko je probalo neku vrstu droge, a čak 75 odsto njih uzima alkohol

  • 0

U srednjim školama u Subotici trećina đaka puši, isto toliko je probalo neku vrstu droge, a čak 75 odsto njih uzima alkohol, pokazalo je istraživanje Fondacije za mentalnu higijenu "Ekspekto".
Situacija u osnovnim školama je bolja, sa duvanom i alkoholom "druži" se oko šest odsto đaka, a narkotike je probalo tri odsto učenika, uglavnom osmog razreda.

Školski pedagozi i psiholozi ocenjuju da te podatke treba uzeti sa rezervom, jer mnogi đaci nisu želeli iskreno da se izjasne.
- Da je slika mnogo alarmantnija svedoče nedavno održane proslave mature i druge zabave, gde gotovo da nije bilo đaka koji u rukama nije imao ili flašu ili cigaretu. Posebno zabrinjava to što je najviše konzumenata alkohola i droge među pubertetlijama, koji su nesigurni, često iskompleksirani ili skloni devijantnom ponašanju - kažu stručnjaci.
Koren problema psiholozi pronalaze u porodici, jer većina korisnika droge ili alkohola potiče iz razvedenih brakova.
- Broj pušača se smanjio i za to treba zahvaliti zakonu o zabrani pušenja, ali je zato procenat dece koja piju alkohol veoma visok i upozoravajući - objašnjava predsednica "Ekspekta" Livija Jo Horti.
Prema njenom mišljenju, to govori o teškoj situaciji u kojoj se omladina nalazi i mora se što pre nešto preduzeti.
Psiholog Timea Takač ocenila je da je dodatno zabrinjavajuće to što se donja starosna granica korisnika iz godine u godinu pomera naniže.
- Kao po pravilu, prvo se počinje sa duvanom, potom dolaze u kontakt sa marihuanom i alkoholom, a posle toga prelaze na mnogo jače psihoaktivne supstance -  kaže psiholog Timea Takač.
(A. T. / Izvor: Subotica.com)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima