SKANDAL U RIMU: Država dala 127.000 evra za spomenik fašističkom ubici Gracianiju!

Mauzolej Gracianiju, koji oblast Lacio podiže za 127.000 eura, izazvao je indignaciju u listu "Corriere della Sera", gde je Đanantonio Stela opisao maršala kao najgorega masovnog zločinca fašističke ere

  • 0

Mauzolej maršalu Rodolfu Gracianiju, koji oblast Lacio podiže za 127.000 eura, izazvao je indignaciju u "Corriereu della Sera", gde je Đanantonio Stela opisao maršala kao najgorega masovnog zločinca fašističke ere, užasavajući se što se niko u Italiji ne zgrožava nad njegovim državnim veličanjem.

Graciani je kao viceguverner Cirenaike 1930. godine premestio nekoliko stotina hiljada libijskih Arapa, kroz marš gde je poginulo više od 10.000 civila. Sproveo je “etničko čišćenje” na granici genocida.

Kao potkralj Etiopije naredio je 1935. upotrebu bojnih otrova koji su pobili i braniteljske trupe, i civile, i stoku. Da bi se osvetio za atentat 1937, naredio je trodnevno ubijanje bilo kog živog Etiopljanina u Adis Abebi.

Uveren da etiopska koptska crkva podržavaj otpor protiv Italijana, naredio je vojnicima da u manastiru Debra Libanos (etiopski “Vatikan”) nožem zakolju jednoga po jednoga svešenika i biskupa, njih oko 4.200. Nedelju dana kasnije akciju je pohvalio milanski nadbiskup kardinal.

Međutim, Graciani je posle rata osuđen na 19 godina zbog toga što se 1934. godine pridružio Musoliniju kao ministar rata, ali je odležao samo četiri meseca.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA