DINKIĆ I LJAJIĆ PRETE: Cene ne rastu zbog PDV-a, obračunaćemo se sa trgovcima koji "vaćare"!

"Stvarni uticaj povećanja PDV-a na cene robe široke potrošnje je svega 1,7 odsto. Svi koji su povećali cene za veći iznos - vaćare", prokomentarisao najnovija poskupljenja Mlađan Dinkić

  • 4

Prve dane oktobra obeležila su poskupljenja velikog broja namirnica koje su trgovci pravdali povećanjem PDV-a, skrivajući tako činjenicu da su zapravo zloupotrebili situaciju da bi neopravdano povećali cene od 10 do 15 procenata! Ministar trgovine Rasim Ljajić je zapretio da će se obračunati sa ovakvim trgovcima i cene, koje su neopravdano skočile, vratiti na prethodni nivo.

- Razloga za ovolika poskupljenja stvarno nema - rekao je on i najavio da će država preduzeti mere da spreči cenovni udar na nekoliko načina - intervencijom iz robnih rezrevi, pojačanim radom tržišne inspekcije i odlukom, moguće već na prvoj narednoj sednici vlade, o intervenom uvozu ulja i šećera kako bi sprečili poremećaji na tržištu.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić takođe je osudio poskupljenje cena prehrambenih proizvoda. On je na svom Tviter profilu, gde je komentarisao povećanje prehrambenih proizvoda, optužio trgovce da  "vaćare" kupce.

- PDV na hranu nije povećan, a poskupela je. Isto važi i za grejanje, gradski prevoz... Stvarni uticaj povećanja PDV na cene robe široke potrošnje je svega 1,7 odsto. Svi koji su povećali cene za veći iznos - "vaćare"... Matematika je prosta. Podeliš 120 sa 118 i vidiš koliko je trebalo da poskupi roba čija je cena bez PDV-a 100 dinara. To je oko 1,7 procenata. A mleko i druga hrana je poskupela, bez obzira što PDV nije uopšte menjan i ostao je 8 odsto - napisao je Dinkić.

U Ministarstvu trgovine i usluga apeluju na građane da prijave tržišnoj inspekciji sva povećanja cena osnovnih namirnica.

- Ministarstvo ne može potpuno da zaustavi poskupljenja jer se cene regulišu na tržištu, ali je u uslovima velike cenovne nestabilnosti prinuđena da zaštiti najugroženije slojeve stanovništva. Ukoliko neko primeti cenu hleba veću od 48,5 dinara i 142 dinara za litar ulja, neka slobodno obavesti inspekciju koja mora da reaguje na takve slučajeve - saopštavaju iz ove institucije.

Međutim, uprkos najavama ministra, u Tržišnoj inspekciji nam je potvrđeno da nisu imali prijave zbog nedozvoljenog povećanja cena.

- Zbog povećanja cena i mogućih zloupotreba, ekipe inspekcije su od jutros na terenu, intenzivnije kontrolišu trgovine i većih kršenja propisa nije bilo. Inače, od jutros nismo dobili prijave građana na zloupotrebe u formiranju cena osnovnih životnih namirnica - rečeno nam je u Tržišnoj inspekciji.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije takođe se ne slažu sa najnovijim poskupljenjima mnogih proizvoda i ističu da se država pokazala kao nesposobna u rešavanju problema monopola proizvođača.

- Trgovci ne žele da se odreknu ni dela profita i povećanje poreza prevaljuju na krajnjeg kupca, a da pritom i ne pomišljaju na umanjenje sopstvenih marži, rukovodeći se principom da cilj opravdava sredstvo. Na tržištu Srbije ne funkcionišu osnovni ekonomski parametri koji određuju cenu nekog proizvoda, a to su zakon ponude i tražnje i postojanje zdrave konkurencije. Tržište Srbije je monopolizovano i monopol se zloupotrebljava. Takvo postupanje je kažnjivo i nedopustivo i država ne čini ništa da ove pojave sankcioniše. Međutim, država ne funkcioniše, odnosno ne kažnjava prestupnike, pa se tako došlo do ove situacije - kazali su nam u ovom udruženju.

Ekonomista Goran Nikolić  kaže da je zbog povećanja PDV-a realno povećanja cena za 0,9 odsto, kao i da je pravdanje poskupljenja namirnica porastom PDV-a neutemeljeno,  jer "ne treba mešati njihovo poskupljenje zbog PDV-a i suše".

- Neka od poskupljenja su zaista utemeljena, ali su ona proizvod povećanja kursa, kao i katastrofalne suše koja se dogodila ove godine. Ne znam zašto svi mešaju PDV, kada on nema veze sa tim, i ne saopšte narodu istinu. Mnoga poskupljenja, međutim, brojni trgovci koriste kako bi pa povećali cene više od onoga što je potrebno. Na državi, odnosno njenim organima je da sankcionišu takvo ponašanje trgovaca. Ostaje nam da vidimo da li će to uraditi - kaže Nikolić.

(I. M.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CIRINELA

    3. oktobar 2012 | 09:09

    Rešenje je jednostavno. Ako je u Nemačkoj litar ulja ispod 1 evra u maloprodaji uvezite iz Nemačke i dozvolite izvoz ulja. Ako ništa drugo domaći uljari se neće više bogatiti.

  • beskoni

    3. oktobar 2012 | 02:45

    Pa zar ne primecujete koliko je ova izjava licemjerna?Oni ce kao da vataju trgovce a ovamo im dali zeleno svetlo da dizu cene do besvesti.To je taj vas Rasim koga vi volite po Srbiji a mi u Pazaru davno znamo kakva ja to lopuza i prevarant.Za ovog drugog da ne pricam jer je on u vladi da bi ih naucio kako da kradu inace sta bi lopov poput Dinkica mogao drugo da radi.

  • Stiv

    2. oktobar 2012 | 16:50

    Pa u Novom Sadu u vecini "sitnih"prodavnica ulje je vec 200.... kakva inspekcija breeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA