PARLE VU FRANSE: U Pirotu uče na francuskom

U pirotskoj gimnaziji đaci uče hemiju, biologiju, geografiju na francuskom jeziku, a nastava se izvodi radi pripreme za studije u Francuskoj

  • 0

U pirotskoj gimnaziji otvoreno je odeljenje na kome se nastava pored srpskog izvodi i na francuskom jeziku, a sporazum o tome danas su potpisali predstavnici škole i Francuskog instituta u Srbiji.

Prvo dvojezično odeljenje prirodno-matematičkog smera u pirotskoj gimnaziji ima 27 učenika, koji na francuskom i srpskom jeziku slušaju nastavu iz hemije, biologije, informatike i računarstva, geografije i građanskog vaspitanja.

Svečanosti povodom potpisivanja sporazuma prisustvovao je i francuski ambasador u Srbiji Franso Gzavije Denio.

Ambasador je rekao da sporazum o dvojezičnoj nastavi u pirotskoj gimnaziji obavezuje na saradnju ambasadu, gimnaziju i pirotsku kompaniju "Tigar tajers", čiji je vlasnik francuska kompanija "Mišelin".

- Dvojezično odeljenje priprema đake za studiranje ili nastavak studija u Francuskoj ili nekoj frankofonoj zemlji. Đaci će nastavu pohađati na dva jezika - rekao je Denio.

Francuski ambasador izrazio je zadovoljstvo što kompanija "Mišelin", vlasnik "Tigar tajersa", pomaže dvojezični program nastave u pirotskoj gimnaziji.

- Francuska vlada svake godine dodeljuje stipendije srpskim studentima, pa je i ove godine dodelila 40 stipendija studentima iz Srbije - podsetio je on.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da je otvaranje dvojezičnog odeljenja važno za taj grad.

- Nadam se da ćemo edukovati kadrove koji će lako nalaziti posao, pre svega u kompaniji "Mišelin", a njima se ujedno omogućava da studiraju u Francuskoj - rekao je on.

Vasić je rekao da će opština Pirot finansirati boravak profesora pirotske gimnazije na usavršavanju jezika u Francuskoj i boravak francuskog lektora, koji će pratiti tok dvojezične nastave, u Pirotu.

Direktor Francuskog instituta Žan Lik Gester rekao je da ta institucija želi da što više učenika iz Srbije studira u Francuskoj i da svoja znanja primene u Srbiji radi njenog razvoja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA