ODLOŽENO SUĐENJE JSO: Odbrana zahteva izuzeće tužilaca, Legija ne komunicira sa sudom!

Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije odloženo je do sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika. U sud stigao i zahtev za odlaganje početka suđenja, jer pojedini optuženi nisu imali uslove za pripremu odbrane

  • 3

Početak suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine odložen je do sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika Dimitrija Popića koji postupa u tom predmetu.

O zahtevu za izuzeće treba da odluči republički tužilac Zagorka Dolovac, a odluka se očekuje sutra do početka suđenja koje je zakazano za 10 sati.

Branilac optuženih pripadnika JSO Vladimira Potića i Miše Petrakovića advokat Gradimir Nalić zatražio je izuzeće Popića i Radisavljevića, tvrdeći da se njegovi branjenici dovode u vezu sa ubistvom premijera Zorana Ðinđića, iako nemaju nikakve veze sa tim događajem.

I ostali branioci optuženih složili su se sa predlogom mahom optužujući tužilaštvo da preko medija vrši pritisak na sud i obmanjuje javnost formulacijama da se "pobuna smatra uvertirom u atentat na premijera" godinu i po dana kasnije.

Potparolka Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je da je sudu stigao i zahtev za odlaganje početka suđenja, jer pojedini optuženi nisu imali uslove za pripremu odbrane.

Branilac Milorada Ulemeka, advokat Slobodan Milivojević, smatra da nisu ispunjene procesne pretpostavke po Zakoniku o krivičnom postupku, jer je ugroženo Ulemekovo pravo na odbranu.

Milivojević se požalio da mu zatvorske vlasti u specijalnom zatvoru u Požarevcu, gde Ulemek izdržava kaznu zatvora od 40 godina, ne dozvoljavaju neometan razgovor s branjenikom.

- Zbog toga smo podneli Ustavnu žalbu Ustavnom sudu. Zatvorske vlasti zabranile su razgovor i ometaju odbranu, oni smatraju da su iznad zakona - rekao je Milivojević i naveo da njegov branjenik neće komunicirati sa sudom dok mu se ne obezbedi pravo na odbranu.

U sudnici je Ulemek, koji je vidno smršao, bio namršten i neraspoložen, a nije hteo da podigne ruku niti da ustane tokom prozivke predsednika sudskog veća sudije Vladimira Vučinića.

Optuženi Zvezdan Jovanović, koji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Ðinđića na 40 godina zatvora, takođe se požalio da mu je kamera iznad kreveta u ćeliji specijalnog zatvora u Požarevcu i sve vreme snima, pa nije u mogućnosti da priprema svoju odbranu.

Na optuženičkoj klupi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje svoje odbrane pred sudom.

Sredinom jula u ovom procesu održano je trodnevno pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kom su se tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci izjasnili šta je za njih sporno u optužnici od činjeničnih tvrdnji, a šta nije, odnosno koje dokaze bi trebalo izvoditi na glavnom pretresu, a koje ne.

Ulemek, Jovanović i Maričić prebačeni su u Okružni zatvor u Beogradu iz "Zabele" kod Požarevca, u kom služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Prema stavu Tužilaštva za organizovani kriminal, pobuna je bila uvertira u kasniji atentat na premijera Zorana Ðinđića, jer ta dva događaja povezuju sami akteri, s obzirom na to da su Ulemek, ubijeni vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Jovanović u oba događaja imali glavne uloge.

- Prilikom pobune sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sistem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna - rekao je tužilac Miljko Radisavljević po podizanju optužnice.

Optuženima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put. Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad - Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod "Sava" centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice i načelnika Vojnobezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, osim ubijenog vođe "zemunskog klana'' Dušana Spasojevića.

(Telegraf.rs / Tanjug / foto: profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    2. oktobar 2012 | 16:59

    "Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera" Ubijen je prvo general Bosko Buha ili tuzilastvo zeli da zataska ubistvo generala.

  • hrvat

    2. oktobar 2012 | 14:50

    Neznan kakav je ka covik ako je ka borac on i njegova jedinica onda je pic...ina...

  • vlada

    2. oktobar 2012 | 08:41

    Vise od deset god...To je zastareo slucaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA