RASPAD SISTEMA: Grčki desničari štite građane od imigranata umesto policije (VIDEO)

"Zlatna zora" popunjava vakuum u onim zajednicama koje je vlada zapostavila zbog oštrih mera štednje koje su mnoge građane ostavile nezaštićenim. Naša sugrađanka, koja godinama živi u Atini, potvrđuje da se ova zemlja ubrzano radikalizuje, i da je veza policije sa ovom strankom poznata

  • 1

Grčka desničarska "Zlatna zora" sve više preuzima ulogu snaga reda na ulicama našeg bankrotiranog južnog suseda, i sve više dokaza ukazuje na to da sama policija usmerava ljude da se za pomoć u odbrani od imigrantskih kriminalaca obraćaju paravojnim formacijama ove partije, piše britanski "Gardijan".

Kao rezultat toga, mnogi Grci vide stranku čiji simbol neodoljivo podseća na svastiku, kao "zaštitnika".

Jedna od žrtava kriminala rekla je novinaru ovog lista koliki je šok doživela njena majka kada je nedavno pozvala policiju zbog incidenta u kome je bila žrtva albanskih imigranata koji su joj upali u kuću.

- Čim je nazvala policiju, oni su joj rekli, ukoliko ima veze sa problemima sa imigrantima, da se obrati "Zlatnoj zori". Mi ne podržavamo tu partiju, ali ako niko drugi neće da reaguje, jednostavno nemamo drugog izbora - rekla je ova 38-godišnjakinja koja je želela da ostane anonimna.

Mnogi Grci imaju, navodno, slična iskustva.

- Priroda ne voli vakuume, a "Zlatna zora" popunjava onaj koji je napravila država u raspadu. Njihove paravojne grupe daju osećaj malom čoveku da mogu da prežive i da su barem bezbedni u svojim domovima - kaže druga žena.

Sami imigranti otvoreno govore o svom strahu da se kreću ulicama, a poslednjih nedelja broj rasističkih napada se nekoliko puta uvećao.

- Za mnoge ljude iz najsiromašnijih susedstava mi smo oslobodioci. Država ne radi ništa - kaže Jianis Lagos, jedan od 18 poslanika "Zlatne zore" u grčkoj skupštini.

Kao rezultat ovoga, podrška ovoj partiji raste nezapamćenom brzinom. U maju, 12 odsto ljudi imalo je o njoj pozitivno mišljenje: sada, taj broj je porastao na 22 odsto. Popularnost lidera ove partije Nikosa Mihaloliakosa je porasla za osam odsto, daleko više nego bilo kog grčkog političkog vođe.

Letos je bio veliki skandal kada je ova partija otvorila banku krvi samo za Grke. Razgovarali smo sa našom sugrađankom koja već godinama živi u Atini, i koja nam potvrđuje da se nešto menja.

- Da Grci mrze i preziru strance, naročito "obojene", to je apsolutno tačno. Sama sam osetila, naročito od strane starijih Grka, tu neku ksenofobiju, u prodavnici, na ulici - kaže ona.

Pitali smo je koliko je realno pisanje "Gardijana".

- Iako to nije zvanična politika policije, poznato je da su u vezi sa "Zlatnom zorom", koja je baš uzela maha od kad su ušli u parlament. Na primer, pre desetak dana policija je uhapsila nekog blogera na njihovu inicijativu, jer je prozivao sveštenike - dodaje naša sagovornica.

(M. B. / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA