Haški tribunal odbio nove dokaze Gotovine i Markača

Žalbeni postupak u predmetu protiv Gotovine i Markača, nepravosnažno osuđenih na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih za vreme i nakon operacije "Oluja", trebalo bi da bude završen do kraja godine

  • 0

Žalbeno veće Haškog tribunala neće razmatrati nove dokaze koje je tokom žalbenog postupka predlagala odbrana hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Gotovina i Markač su zbog zločina nad Srbima za vreme i nekon vojne akcije "Oluja" lane osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Odbrane dvojice generala podnele su tokom prošle i ove godine nekoliko zahteva da se u žalbenom delu postupka uvede 30-ak novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vreme "Oluje", američka diplomatska beleška objavljena na Vikiliksu i ekspertski izveštaji američkih oficira.

Ti se dokazi odnose na uzrok odlaska srpskih civila pre, za vreme i nakon "Oluje", za artiljerijske napade Hrvatske vojske tokom "Oluje", kao i ovlašćenja Gotovine kao komandanta, a odbrane su tvrdile da im nisu bili na raspolaganju tokom suđenja.

Žalbene sudije zaključile su da su slični dokazi izvedeni tokom suđenja, a za deo dokaza zaključili su da su bili na raspolaganju odbrani.

Žalbeno veće ističe da se ta odluka odnosi isključivo na prihvatljivost predloženih dokaza i ne može se tumačiti kao izražavanje bilo kakvih stavova o samim žalbama dvojice generala.

Odbrana je pozvala veće da ih oslobodi svake odgovornosti u slučaju da utvrde da nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata ili krivi kao komandanti za zločine počinjene tokom i nakon "Oluje".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA