Ambasador Nemačke: Nema novih uslova Srbiji za članstvo u EU

"Čekamo da srpska vlada predstavi platformu tako da još nije jasan stav Nemačke", rekao je Hajnc Vilhelm

  • 0

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je večeras da će stav Nemačke o daljem nastavku evrointegracija Srbije zavisiti od odluke srpskih vlasti o platformi državne strategije prema Kosovu, dodajući da nema novih uslova za članstvo Srbije u Uniji.

- Čekamo da srpska vlada predstavi platformu tako da još nije jasan stav Nemačke - rekao je Vilhelm tokom prijema koji je u rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu priređen povodom obeležavanja 22. godišnjice nezavisnosti Nemačke.

Nemački ambasador je ponovio da nema novih uslova za članstvo Srbije u EU, dodajući da je srpskoj vladi sve već predstavljeno i da se ništa nije izmenilo.

On je istakao da Nemačka podržava najave srpskih vlasti da će dijalog Beograda sa Prištinom biti podignut na viši nivo, navodeći da je dijalog najbolje rešenje za sve.

- Radujem se što je nova vlada članstvo u EU postavila za centralni cilj. Učiniću sve da podržim Srbiju na nastavku evropskog puta - poručio je nemački ambasador, obraćajući se okupljenima na prijemu kome su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Vilhelm je podsetio da Srbi i Nemci kroz istoriju nisu uvek bili prijatelji, ali da danas jesu, o čemu, kako je naveo, svedoči i činjenica da je Nemačka najveći spoljno-trgovinski partner Srbije.

- Želje se ne ispunjavaju uvek, pogotovo ne u diplomatiji, ali meni se ispunila - kazao je Vilhelm koji je na kraju govora pozvao predsednika Nikolića i premijera Dačića da nazdrave u čast nemačko-srpskog prijateljstva.

(D. Z. / izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA