Uskoro drugostepena presuda za ubistvo Tatona

Presuda Apelacionog suda u Beogradu biće objavljena do kraja meseca kada ističe zakonski rok

  • 0

Apelacioni sud u Beogradu je izvećao drugostepenu presudu okrivljenima za ubistvo Brisa Tatona, ali će ona biti objavljena do kraja meseca kada ističe zakonski rok za objavljivanje, saznaje Telegraf.

Posle razmatranje žalbi odbrane i tužilaštva na kaznu Višeg suda u Beogradu od ukupno 240 godina zatvora, Apelacioni sud može da potvrdi presudu, da je preinači ili da je u celosti ukine i naloži novo suđenje. Detalji odluke još nisu poznati, jer je i branioci okrivljenih dobijaju u pisanom obliku preko Višeg suda u Beogradu.

Viši sud u Beogradu je 25. januara 2011. godine osudio 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača Tuluza Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u Beogradu, neposredno pred početak fudbalske utakmice Parizan - Tuluz.

Jedan okrivljeni osuđen je uslovno zbog skrivanja pojedinih huligana posle ubistva.

Na 35 godina, odnosno 32 godine zatvora u odsustvu su osuđeni Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica.

Pravosnažnost kazne od 30 godina zatvora u pritvoru Okružnog zatvora čekaju vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i jedan od vođa "Alkatraza" Ljubomir Marković (29). Osim njih, zbog krivičnog dela teškog ubistva na po 14 godina zatvora osuđeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović i Branimir Četnik.

Na 12 godina zatvora zbog istog dela osuđeni su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.

Stepa Petrović osuđen je na pet, dok je Dejan Stanković dobio četiri godine zatvora zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja.

U prvostepenoj presudi se, između ostalog, konstatuje da je sud utvrdio da su okrivljeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo, jer su ubili Tatona u stanju uračunljivosti pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju.

Taton je preminuo 12 dana kasnije u beogradskom Kliničkom centru.

Bajazit: Presuda naručena

Branilac Đorđa Prelića, advokat Ivan Bajazit tvrdi za Telegraf.rs da je Taton sam pao bežeći od navijača!

- To svi znaju! Policija ima izjave očevidaca, ali oni nisu pozvani na pretres. U izjavama koje su svedoci dali u policiji, Taton je skočio pokušavajući da pobegne od napadača, jer je najverovatnije pretpostavio da je ispod stepeništa krov od garaže. Međutim, u samom centru grada je bio ambis od osam metara! Nikome nije palo na pamet da se zapita zašto tamo nije bilo zaštitne ograde niti žice, koja bi zadržala žrtvu - tvrdi Bajazit.

Bajazit, nekadašnji ugledni sudija Okružnog suda u Beogradu, tvrdi da je njegovom branjeniku Đorđu Preliću bez dokaza izrečena presuda ravna smrtnoj kazni!

- Presuda je bila naručena, jer je Prelić dobio kaznu koja bi mu sledovala čak i da je pobio 50 ljudi! Prelić je bio spreman da se preda i na sudu dokaže da je čist. Međutim, prijatelji su mu u poslednjem trenutku rekli da to nije pametno i ispostavilo se da bi predajom išao "mečki na rupu". Kao advokat, trebalo bi da mu savetujem da se preda, ali posle prostepene presude nisam uveren u časne namere suda! Sudija je iskusna, ali je presudu obrazlagala amaterski, tačnije neprofesionlano. Očigledno je da je ta presuda doneta ranije,  na nekom drugom mestu i da je sudiji ostavljno da je obrazloži kako zna i ume - kaže Bajazit i dodaje:

- Kaznom od 35 godina Preliću je izrečena smrt na rate! Po standardima EU, kazna od sedam godina se smatra surovom. Sud nema dokaza da je on bio na mestu kobne tuče. Ljubomor Marković Kića ga je prepoznao na snimku, na kome je zabeleženo da je Prelić prošao stepeništem pored garaže na Obilićevom vencu nekoliko minuta pre događaja. Nedostaje snimak događaja ispred ulaza u garažu, ali niko ne zna kako je nestao niti ko ga je sklonio. Sudija je tražila trasologa, koji bi potvrdio tezu da je Taton bačen. Međutim, veštak trasolog, inače bivši policajac, imao je toliko savesti da nije mogao da potvrdi da je bačen. Dakle, nema dokaza, već je sve čista konstrukcija! - tvrdi Bajazit.

Taton umro greškom lekara?

Advokat Bajazit navodi da na osnovu nalaza veštaka proizilazi da je Taton umro od progresivnog hematoma na mozgu, dok je 36 sati posle prijema u bolnicu operisan zbog povrede aorte, koja nije pukla!

- Pitanje je da li bi smrt Tatona bila sprečena da su mu lekari odmah operisali glavu? Posle operacije aorte, na kojoj je samo spoljašnji sloj bio oštećen, Taton je dobio terapiju, koja je prouzrokovala progresivni rast hematoma na mozgu, koji je laički rečeno "nabujao" i prouzrokovao njegovu smrt! Njegovi roditelji su tokom suđenja vapili: "Dajte nam snimak, da vidimo da li je bačen ili je pao!", ali to nije utvrđeno  - kaže Bajazit i dodaje da sud ove činjenice nije rasvetlio do kraja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA