Ispovest devojke koju je otac držao devet godina u kupatilu

Devojka koju je otac deset godina držao zatvorenu u mračnoj prostoriji želi da se bavi psihologijom

  • 2

Mlada Palestinka koju je otac devet godina držao zatvorenu u kupatilu otkrila je kako je preživela slušajući radio, sanjanjući o suncu i nalazeći mala zadovoljstva u jabukama koje je jela svaki dan.

Baraa Melhem (20) ispričala je kako je uživala u prvom ukusu slobode posle decenije izolacije koja je bila pod pretnjom silovanja i zlostavljanja. Sada se nada da će to njeno iskustvo biti od koristi drugima koji proživljavaju takve stvari.

- Sada sam srećna. Moj život je počeo - počinje priču mlada žena obučena u crvene pantalone, sa crnom maramom i šalom i belim cipelama. Nju su spasile palestinske snage bezbednosti na zapadnoj obali grada Kalkilije u subotu, kada je jedna žena obavestila policiju da se dešava nešto čudno. Portparol palestinske policije je rekao da je devojka pronađena u lošem stanju.

Njen otac i maćeha, oboje građani Izraela, predati su izraelskim vlastima i nalaze se u pritvoru nedostupni za izjave. Njen otac Hasan Melhem (49) bi trebalo da se pojavi na sudu sutra. Ime njene maćehe za sad nije poznato javnosti.

Baraa Melhem priča tiho i samouvereno. Govorila je da je često bila tučena, retko hranjena, a izlazila je samo noću kada su je puštali da obavlja kućne poslove. Od roditelja je dobila samo ćebe, radio i žilet jer su se nadali da će ona pokleknuti i izvršiti samoubistvo, štaviše, oboje su je ohrabrivali da to učini.

- Ne mrzim oca, ali mrzim ono što mi je učinio. Zašto je to uradio? Ne razumem - pita se ova devojka.

Kada je imala deset godina, roditelji su je prvi put zatvorili u kupatilo, jer je pobegla od kuće. Policija je provalila u njihovu kuću i primorala njenog oca da potpiše da ne želi da mu ćerka pohađa školu. Kada je imala četiri godine, njeni roditelji su se razveli i starateljastvo nad njom je pripalo ocu.

Devojka sada živi sa majkom u Jerusalumu u arapskom delu grada pod nazivom Majsun. Najzad je srećna u svojoj novoj sobi, sa roze zavesama, četiri dušeka i crvenim ćebetom. Grli lutku koju joj je mama poklonila.

- Ovo je raj. Vi koji nikada niste izgubili slobodu ne znate da je cenite. Ali za mene, koja sam osetila svu muku zatvora, ovo je raj - objašnjava devojka. Posle razvoda njenih roditelja ona je pripala ocu, a njen brat majci pošto je otac i njega maltretirao i prskao sprej u oči. Navodno, otac tada nije bio nasilan prema ćerki. Posle razvoda kada je majka bivšeg muža pitala za svoje dete, nikada nije dobila odgovor.

Sem prema njoj, otac se i prema ostaloj deci ponašao slično. Oni su deca sa posebnim potrebama, ali je očev odnos prema njima bio za nijansu bolji nego prema njoj. Iako su se često selili, Baraa je uvek bila zatvorena u kupatilu.

Za vreme zatočeništva, Baraa je stalno slušala radio i imala je čak omiljene voditelje. Dobro je upućena u situaciju u svetu. Jednom je tako saznala da je rođena u astrološkom znaku Lava, a da je lavovska osobina vatrenost.

Kada su je oslobodili zatočeništva, prvo što je Baraa tražila je bombone. Posle svega, iako nije završila ni osnovnu školu, ova jaka, mlada žena želi da studira psihologiju i da pomaže ljudima koji prolaze kroz slične patnje kao ona. Kada su je pitali da li želi da se uda, odgovorila je:

- Ako je nasilje jedina ljubav između oca i ćerke, kakva li je između muškarca i žene? Ne, ne želim da se udam.

Nataša Ilić/ foto: Youtube

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki32

    26. april 2015 | 14:55

    Taj njen otac zasluzuje tu kadu u kupatilu da napuni kljucalim vrelim uljem i da u njoj boravi jedno 2 dana najmanje kad je mogo takvo nesto uciniti svom detetu

  • telegrafrs

    24. januar 2012 | 13:30

    Ispovest devojke koju je otac držao devet godina u kupatilu http://t.co/m58eSXUD #svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA