Đukić: Uskoro obnova Kliničkih centara u Srbiji

Upitan kada će kod nas početi da se izvode transplantacije srca i kako ćemo obučiti lekare, Ðukić je rekao da bi prof. Kalantos trebalo da dođe u januaru i da pomogne u sferi transplantacije organa

  • 1

Ministarstvo zdravlja će tražiti da se starosna granica za žene koje ulaze u besplatan postupak vantelesne oplodnje podigne i da se kapaciteti u državnim bolnicama znatno prošire - najavio je prof. dr Vladimir Ðukić, hirurg i državni sekretar za zdravstvo.

Prof. Ðukić je kazao da uslovi u bolnicama utiču na rezultate programa veštačke oplodnje, navodeći da je u planu da se u GAK "Narodni front" izgradi peti sprat, za šta je Grad Beograd pokazao želju da pomogne.

- Ali, dužnost nam je da pomažemo i bolesnoj deci. Zato smo uspeli da obezbedimo trajno finansiranje za terapiju dece obolele od retkih bolesti, samo još treba da se reši pitanje tendera -  rekao je dr Ðukić u intervjuu "Politici".

Što se tiče rekonstrukcije četiri klinička centra, s kojom se kasni godinama, on je naveo da je ministarka zdravlja donela odluku da se za rekonstrukciju centara promeni Jedinica za implementaciju projekata i angažuju novi ljudi.

- Sadašnjem direktoru je prestala dužnost, a smanjen je i broj zaposlenih i zaduženih za ostvarenje projekta. Angažovali smo tim koji će analizirati ugovore, kuću koja se bavi revizijom projekta, a saslušali smo i prigovore nevladinih organizacija, koji su pratili rekonstrukcije bolnica - rekao je prof. Ðukić.

Za kliničke centre u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, kako je rekao, najverovatnije će do kraja novembra biti gotovi tenderi za obavljanje radova, ali se ne odustaje od rekonstrukcije KCS u Beogradu.

- Definitivna odluka je da se prvo počne sa rekonstrukcijom u Nišu i da se ne čeka da sve bude spremno za preuređenje drugih centara, jer bi to samo usporavalo proces i dovelo do toga da se uspori kreditni aranžman, što nam nije cilj -  kazao je on, i dodao da se ne odustaje od rekonstrukcije KCS u Beogradu, jer on mora da se gradi i završi.

Kad je u pitanju oblast transplantacije, Ðukić je najavio da će uskoro biti potpisan pretpristupni ugovor sa međunarodnom organizuacijom za koordiniranje i razmenu organa za transplantaciju "Evrotransplantom".

- Očekujemo da to bude u januaru. To podrazumeva sklapanje takozvanog tvining programa sa AKH klinikom u Beču, čime bi bilo omogućeno da hitni slučajevu budu što pre stavljeni na listu i operisani, a to znači i povoljnu cenu intervencija za RFZO  -  naveo je on.

Na pitanje zašto se o trošku države ne rade transplantacije srca u inostranstvu, Ðukić je kazao da se o tome razmišlja.

- To je potrebno za šest pacijenata godišnje. Po jednom bi bilo oko 150.000 evra. Činjenica je da postoje paralelne komisije stručnjaka i kod nas i u RFZO i treba raditi na njihovoj harmonizaciji. Ne može Ministarstvo da bude odgovorno za sve, a da nema prava da utiče na rad RFZO -  kazao je Ðukić.

Ðukić očekuje od srednje generacije lekara da budu motivisani i dovoljno ambiciozni da naprave iskorak u karijeri i da se bave teškom oblašću medicije - transplantacijom, i navodi da toj oblasti nije bilo nijedne afere i problema sa navodnom zloupotrebom organa.

Upitan kada će kod nas početi da se izvode transplantacije srca i kako ćemo obučiti lekare, Ðukić je rekao da bi prof. Kalantos trebalo da dođe u januaru i da pomogne u sferi transplantacije organa.

- Ali, mislim da ćemo morati da ''idemo'' na formiranje Nacionalnog centra za transplantaciju i da ćemo biti prinuđeni da donesemo bolne odluke, što podrazumeva da one bolnice koje nisu pokazale organizacione sposobnosti mogu da budu isključene iz sistema klinika za presađivanje organa -  rekao je Ðukić.

On smatra da nije realno da se u narednih šest meseci očekuju transplatancije srca u Srbiji, ali se nada da će moći relativno brzo, "čim osposobimo ljude za to", ističući da "ako pojedinci ne žele da rade, onda ćemo dovesti stručnjake iz inostranstva".

(I. M. / Izvor: Tanjug, Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. oktobar 2012 | 01:31

    Prof. Đukiću, imate dobru nameru i lepe želje, ali ako želite da "izjednačite privatno i državno zdravstvo, objasnite nam makar kako mislite da plaćate privatnike? Što se tiče pomeranja granica za vantelesnu oplodnju (?!), sami ginekolozi su postavili starosnu granicu do 38. godine. Valjda oni znaju zašto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA