AFERA VATILIKS: Papa će oprostiti batleru?

Iako je batler pape Benedikta XVI osuđen na godinu i po dana zatvora, najverovatnije neće biti u obavezi da je izdržava. Kako se spekuliše, papa će "najverovatnije" oprostiti batleru za odavanje poverljivih papskih dokumenata

  • 1

Sud u Vatikanu osudio je danas bivšeg batlera pape Benedikta XVI na godinu i po dana zatvora zbog odavanja poverljivih papskih dokumenata, čime je jedan od najosetljivijih sudskih procesa u novijoj istoriji Svete stolice dobio epilog, ali možda batler neće morati da je izdržava.

Prema rečima portparola Vatikana, papa će "najverovatnije" oprostiti svom bivšem batleru Paolu Gabrijeleu, što bi moglo da znači da on neće ni morati da izdržava kaznu, preneo je Rojters.

Sud je doneo presudu posle dvosatnog razmatranja i završnih izlaganja tužilaštva i odbrane.

U svojoj poslednjoj izjavi, nekoliko minuta pre nego što se sud povukao da bi doneo odluku, Gabrijele je priznao da je bio izvor odavanja veoma poverljivih dokumenata, uključujući tu i pisma upućena papi, u kojima se govori o korupciji u privrednim krugovima Vatikana, ali je istakao da je tako postupio iz "instinktivne" ljubavi prema Crkvi i papi.

- Najsnažnije moje osećanje je ubeđenje da sam delovao isključivo iz ljubavi, rekao bih instinktivne ljubavi prema Crkvi i njenom najvišem predstavniku - rekao je on, ponovivši da "nije lopov".

Pre izricanja presude, tužilaštvo je zatražilo trogodišnju robiju za batlera, dok je odbrana zatražila od suda da ublaži optužbe protiv njega, te da ga umesto za tešku krađu optuži za protivpravno prisvajanje dokumenata i da ga oslobodi.

Izrekavši presudu, predsedavajući sudija je napomenuo da je Gabrijeleu određena blaža kazna zbog toga što dosad nije osuđivan i nema krivični dosije, a njegov advokat i portparol Vatikana naveli su da će bivši batler, zasad biti ponovo stavljen u kućni pritvor u Vatikanu.

Gabrijeleova pravna zastupnica dodala je da će, po iščitavanju formalnog obrazloženja presude, odlučiti da li će uložiti žalbu ili ne.

Ovaj proces, koji je počeo prošle subote, izneo je na videlo osetljive tajne u Vatikanu, pošto su tokom suđenja obelodanjeni detalji o funkcionisanju institucije koja je odavno poznata po tajnosti.

Bivši član male, odabrane grupe poznate kao "papska porodica", Gabrijele je bio jedna od samo 10-ak osoba koje su imale ključ za lift koji vodi direktno do papinih odaja.

Dokumenta koja je Gabrijele odao pokrenula su jednu od najvećih kriza tokom papskog mandata Benedikta XVI, nakon što ih je jedan italijanski novinar objavio ranije ove godine.

Ovaj slučaj doveo je Vatikan u veoma neugodnu situaciju, u trenutku kada je Sveta stolica pokušavala da popravi reputaciju posle niza skandala vezanih za seksualno zlostavljanje sveštenika nad maloletnicima širom sveta, kao i za loše upravljanje Vatikanskom bankom.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA