Pahor: Predugo čekanje Srbije na članstvo u EU loše za Balkan

- Ja sam rekao, a to mislim i danas, da ako Hrvatska postane članica EU, ni Srbija ne sme ostati bez evropske perspektive jer bi predugo čekanje Srbije na članstvo u EU bilo loše za pomirenje na Balkanu - rekao je Pahor gostujući u emisiji "Nedeljom u 2"

  • 0

Bivši slovenački premijer i jedan od kandidata za predsednika Slovenije Borut Pahor izjavio je danas za Hrvatsku televiziju da i dalje misli da bi predugo čekanje Srbije na članstvo u Evropskoj uniji bilo loše za pomirenje na Balkanu.

Na gostovanju u emisiji "Nedeljom u dva", voditelj je Pahora pitao kako komentariše informaciju s Vikiliksa po kojoj je američkim diplomatima u Ljubljani Pahor govorio da Hrvatska i Srbiju treba zajedno da uđu u EU.

- Ja sam rekao, a to mislim i danas, da ako Hrvatska postane članica EU, ni Srbija ne sme ostati bez evropske perspektive, jer bi predugo čekanje Srbije na članstvo u EU bilo loše za pomirenje na Balkanu - odgovorio je Pahor.

Za svoje kontakte sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u vreme kada je Slovenija zbog toga blokirala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU, Pahor je rekao da se Sanaderu činilo da je Slovenija premala država u EU i da će na nju veće članice izvršiti pritisak kako bi se to pitanje rešilo.

Rekao je da su njemu kao slovenačkom premijeru na prvom mestu bili nacionalni interesi i da je svima koji su vršili pritisak, među kojima je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel, poručio da neće odustati od rešenja koje je za Sloveniju pravedno.

- Slovenija je tada odbacila i ultimatum Francuske kao predsedavajućeg, koja je predlagala kompromis koji bi omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora - rekao je Pahor, za koga je to, kako je rekao, bilo vreme teških odluka i velikih pritisaka.

On je Sanadera nazvao "tvrdim" pregovaračem, ali nije dao komentar na njegove tvrdnje da je otišao s položaja kako bi omogućio rešenje hrvatsko-slovenačkog spora.

Preokret je nastao kada je tadašnji komesar za proširenje EU Oli Ren digao ruke od pregovora, pa su Pahor i Kosorova, koja je u međuvremenu postala premijer, ostavši međunarodno izolovani i suočeni sa sve većim tenzijama, shvatili da moraju uzeti stvari u svoje ruke.

- SAD i Švedska, koja je tada predsedavala Unijom, nisu imali veliku ulogu u rešavanju spora iako su u njemu posredovali -rekao je Pahor.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA