O zapleni imovine Džajiću 15. marta

Dan uoči ponovljenog postupka za privremeno oduzimanje imovine Draganu Džajiću policija sudu prosledila nove dokaze oko plaćanja poreza

  • 0

Ponovljeni postupak za privremeno oduzimanje imovine od nekadašenjeg predsednika FK Crvena zvezda Dragana Džajića, njegove supruge i saradnika danas je odloženo za 15. mart, jer je policija Višem sudu u Beogradu dostavila nove dokaze oko plaćanja poreza na imovinu.

Viši sud je u martu prošle godine odlučio da Džajiću, finansijskom direktoru FK Crvena zvezda Vladimiru Cvetkoviću i prvom sekretaru kluba Milošu Marinkoviću, kao i članovima njihovih porodica privremeno oduzme najveći deo imovine, ali je Apelacioni sud 19. jula ukinuo to rešenje i naložio da se ponovo odluči o zahtevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine.

Osim njih, tužilašvo traži i oduzimanje imovine od fudbalskog menadžera Ranka Stojića, kome se zajedno sa bivšim zvezdinim funkcionerima sudi zbog malveracija sa transferima fudbalera Crvene zvezde u strane klubove. Sud je prvom, ukinutom odlukom, odbio zahtev tužilaštva da se Stojiću oduzima imovina.

Zamenica Višeg tužilaštva je predložila odlaganje pretresa, govoreći "da je izveštaj policije sa novim dokazima dobila jutros sa današnjim pečatom i da joj je potrebno vreme da ih pročita i pripremi se za suđenje". Branioci su bili saglasni sa ovim predlogom, navodeći "da je odlaganje neophodno jer stalno dobijaju nove dokaze na dan suđenja".

Ranko Stojić se obratio sudiji Danku Lauševiću govoreći da je advokatima otkazao punomoćje jer smatra "da mu nisu ni trebali".

- U nastavku suđenja ću najverovatnije angažovati internacionalne advokate. Moje ogorčenje zbog ovog suđenja je sve veće. Želim samo da kažem da sam u 2010. godini bio na 9. mestu po sumi koja je plaćena za porez na imovinu. Ja ga plaćam i u inostranstvu i ovde i to žestoko! Prethodnih godina sam takođe platio mnogo poreza, više od Miškovića, Beka i drugih tajkuna. Međutim prošle godine je taj iznos bio na nuli, jer ste me vi onemogućili u tome - ogorčeno je rekao Stojić pre nego što ga je sudija upozorio da to nije predmet suđenja.

Više tužilaštvo je tražilo zaplenu svih stanova, lokala, parcela i vozila od Džajića, Cvetkovića,  Marinkovića i Stojića, jer smatra da je tokom finansijske istrage utvrđena nesrazmera između njihovih zakonitih prihoda i imovine koja se nalazi u njihovom ili u vlasništvu članova njihove porodice.

Tužilaštvo je tražilo da Džajiću privremeno bude zaplenjena porodična stambena zgrada od 242,96 kvadrata, deo porodične stambene zgrade izgrađene bez odobrenja za izgradnju, garaža površine 65 kvadratnih metara i automobil marke ''tojota land kruzer''.

Takođe je traženo da se od njegove supruge Branislave privremeno zapleni četvorosoban stan od 98,92 kvadrata, pravo korioćenja zemljišta od 14,78 ari i porodično-stambeni objekat u izgradnji maksimalne bruto površine 591 kvadratna metra.

Tužilaštvo traži da se nekadašnjem finansijskom direktoru FK Crvena zvezda Vladimiru Cvetkoviću privremeno zaplene tri stana od 41,6 i 110 kvadrata, a od njegovog sina Rastka dva stana od 29 i 99 kvadrata i džip "micubiši pajero elegance".

Nekadašnjem prvom sekretaru kluba Milošu Marinkoviću pleniće se sef, od Gordane Marinković trosoban stan od 120 kvadrata, od Nataše Nikolić sef, a od Tatjane Marinković četvorosoban stan od 136 kvadrata.

Privremeno oduzimanje imovine traje do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine, a za to je nadležna Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom. Sporna imovina, shodno zakonu, trajno se može oduzeti, posle pravosnažnog okončanja sudskog postupka, koji je u ovom slučaju protiv njih počeo u januaru ove godine i nastavlja se u septembru.

Džajićeva odbrana osporava u celosti zahtev Višeg tužilastva, jer smatra da je legendarni igrač u svojoj fudbalskoj i sportskoj karijeri zaradio bar pet puta više od vrednosti imovine koju poseduje.

(Telregraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA