PLJAČKA NA DRŽAVNOM NIVOU: Za 50 evra mesečno dobijali SMS-ove o kretanju kursa, zaradili milione!

Povlašćena klijentela u proteklih nekoliko godina za mali novac dobijala dojave o rastu ili padu dinara, na osnovu čega su prodavali ili kupovali devize i na tim transakcijama zarađivali ogroman novac. Guvernerka poziva državu da ispita da li je bilo zloupotreba, Šoškić ćuti

  • 3

ZARAĐIVALI MILIONE NA MUFTE! Kako vam zvuči podatak da ste u proteklih nekoliko godina, za samo 50 evra mesečno, pet puta u toku dana, mogli da dobijate informaciju o kretanju kursa i da ste, zahvaljujući ovoj specifičnoj "dojavi", mogli da zgrnete milione?

Potpisnik ovih redova nije bio te sreće da se nađe u krugu privilegovane VIP klijenetele, koja je za bagatelnih 50 evra mogla da se obogati preko noći, mada bi to voleo. Kao i svi vi, pretpostavljam. A dovoljno je bilo da samo imamo čoveka koji će nam u pravom trenutku šapnuti magičnu informaciju.

DRŽAVO, KO SU VIP MILIONERI?

Kako Telegraf.rs saznaje, u posed ovih strogo poslovnih informacija nisu dolazili samo vlasnici menjačnica, već i mnogi drugi. Nezvanično, postoje sumnje da su se mnoge političke stranke i njihovi istaknuti članovi za kratko vreme "oparili" na ovaj način.

- Akcija je bila prosta: na mobilni telefon stigne SMS o kretanju kursa, posle čega se poruka, odmah po čitanju, briše. Ne postoji mogućnost da se sačuva. Posle toga sve je stvar realizacije: odete do najbliže menjačnice (obično u kasnim popodnevnim satima), promenite svoje devize (što više, to bolje), sačekate sutradan ujutru promenu kursa (o kojoj ste bili obavešteni još juče) i svet je vaš - objašnjava plastično za Telegraf sagovornik koji je upućen u čitavu "rabotu".

Prema njegovim rečima, postoji legalan način da menjačnice dođu do ovih informacija. Problem je, međutim, u onom drugom načinu, a jedna od firmi koja je pružala "konsultantske" usluge nalazi se u Novom Sadu.

ŠOŠKIĆ ĆUTI, TABAKOVIĆEVA TRAŽI REAKCIJU DRŽAVE

Kako je, dakle, moguće da je u vreme bivšeg guvernera Dejana Šoškića funkcionisao sistem u kome su mnogi profitirali, ali je država izgubila? Podsećanja radi, Narodna banka Srbije od početka ove godine prodala je više od 1,3 milijarde evra na "spasavanje dinara". Možda nije bilo potrebe da ga spasava, jer da ne beše onolikih turbulencija i skokova nacionalne valute od nekoliko dinara u svega par dana, onda bi i dinar bio koliko-toliko u redu.

Odgovor na ovo pitanje od Šoškića nismo uspeli da saznamo, jer nije odgovarao na naše pozive. U ranije datim intervjuima poručivao je da nema ništa protiv da se detaljno ispita njegov i rad Narodne banke.

Tajnoviti su i u NBS, mada je nova guvernerka Jorgovanka Tabaković uspela da privremeno zaustavi ovu praksu.

- Zalažem se da se preispita ko je imao korist od prodaje evra iz rezervi NBS-a. Zanima me ko su kreatori operacija na vrhu. Veliki iznosi se ne kupuju u menjačnicama i zato se nadam da će tragom te informacije nadležni organi odraditi svoj deo posla - poručuju u kabinetu Tabakovićeve.

KURS ODREĐUJU BANKE, NJIHOVI DILERI I STRANI FONDOVI

Prema nekim informacijama, na kurs banaka utiče nekoliko najvećih banaka, ali i strani investicioni fondovi, koji i te kako imaju koristi u situacijama naglog skoka ili pada dinara. Kurs se ne formira na osnovu ponude i potražnje, već na osnovu dogovora na međubankarskom deviznom tržištu.

Ipak, glavni izvori informacija su dileri u bankama. Ranije je nepisano pravilo bilo da krajem meseca evro skače zato što na naplatu dolaze krediti vezani za strane banke. Na tome, naravno, najviše zarađuju same banke.

Državni organi su na potezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zaglupivanje mase

    9. oktobar 2012 | 10:14

    Nebuloza ponedeljak uvece - stigne info o kursu odete sa 1.000e u menjacnicu - prodajni kurs 115, kupite dinare, dobijete 115.000,00 din utorak ujutru kupujete sa dinarima evre - kurs nek je 114,8 a tesko da toliko moze da padne kupovni u odnosu na prodajni znaci na 1.000e zarada 200 din, Koliki je % zarade/prihoda ako se sa 115.000 din zaradi 200 din ? -veoma veoma mali na 1000.000e zarada 20.000din a sa 100 hiljada evra tesko da iko moze nesmetano da trci svaki dan u obliznju menjacnucu uvece

  • nikola.bgd

    9. oktobar 2012 | 12:10

    gluposti... ja drzim menjacnicu i cisto da znate da je NBS ta koja svakog dana u 14h objavljuje indikativni, a u 18h zvanicni kurs za sutra... inace postoji jos mnogo besplatnih sajtova za kretanje kursa dinara, kao i za kretanje dolara... tako da ne pricajte ako ste ne upuceni... pozz

  • Saša

    9. oktobar 2012 | 16:48

    Nije nebuloza, i samo smo svedoci da se dešavalo da dinar oslabi i do 5% za manje od 10 dana, pa se kroz mesec dana vrati na pređašnju vrednost... Neko se obogatio na ovim špekulacijama sa kursom i nadam se da će svi odgovorni odgovarati pred licem pravde za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA