(NE)ZAKONITO: EPS naplatio veći PDV na septembarskim računima!

Radnici elektrodistribucije u nekoliko gradova centralne Srbije obračun radili u oktobru, kada je stupila na snagu veća stopa poreza. Reč je o prividnoj pljački, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača

  • 0

Elektrodistribucij Srbije (EPS) je u nekoliko gradova centralne Srbije naplatila potrošačima na septembarskim računima za struju 20 odsto PDV-a, iako ova, veća stopa poreza važi tek od oktobra.

Slobodan S. iz Gornjeg Milanovca je, kada je pre dva dana video račun, odmah odlučio da proveri o čemu je reč.

- Pozvao sam distribuciju u Kraljevu, gde su me uputili na portparola. On mi je objasnio da su uračunali PDV od 20 odsto jer su radnici distribucije obračun radili 3. i 4. oktobra, zbog čega po Zakonu o PDV-u imaju pravo da naplate porez na ovaj način. Kada sam pitao zašto nisu uradili obračun 30. septembra, rekao je da im nije stigla knjiga popisa - ljutito priča Slobodan S.

U pres službi EPS-a navode da, ako je brojilo očitano 2. oktobra, onda se po zakonu uzima onaj porez koji važi na dan očitavanja brojila.

- A zbog čega nije očitano ranije, to je problem lokalne distribucije. EPS od PDV-a nema nikakvu korist jer se taj novac prenosi državi - tvrde u ovoj kompaniji.

I u Ministarstvu finansija i privrede Srbije tvrde da to koja stopa poreza na dodatu vrednost će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno kada je struja očitana.

- Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru mesecu, od prvog do petog, elektrodistribucija je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom - rekli su u ministarstvu.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije tvrdi da se radi o providnoj pljački potrošača.

- Ili je to direktiva sa vrha kako da se napuni budžet ili je najobičnija pljačka. Postoje ciklusi učitavanja i EPS mora toga da se pridržava. Imali smo ranije slučaj da se nešto ne očita u zakonskom roku, pa onda jednog meseca to iskažu u obračunu kao dug od nula dinara, da bi narednog meseca dostavili račun za oba meseca. Pa tako potrošač uđe u crvenu zonu i mora više da plati. Ali ovako nešto još nismo imali - ističe Papović.

Računi sa većim porezom pojavili su se i u Nišu, pa je Centar za zaštitu potrošača "Forum" saopštio da se radi o nezakonitom postupku EPS-a. Oni kažu da je član 14 Zakona o PDV-u, na koji se poziva EPS, pogrešno protumačen.

- Tim članom isporuka struje pogrešno je tretirana kao roba, jer je Zakonom o zaštiti potrošača snabdevanje strujom definisano kao usluga od opšteg ekonomskog interesa. Zakon o PDV-u reguliše da je promet usluga završen danom završetka pružanja usluge. A primenjeno na račun za snabdevanje električnom energijom u septembru usluga je završena 30. tog meseca i u tom slučaju se mora primeniti obračun PDV-a od 18 odsto - objašnjavaju u "Forumu".

(Telegraf.rs / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA