HRVATSKA: Josip Leko novi predsednik Sabora

Član Socijaldemokratske partije izabran je jutros, umesto nedavno preminulog Borisa Šprema, za devetog predsednika hrvatskog parlamenta

  • 0

Uz jednoglasnu podršku 123 zastupnika, član Socijaldemokratske partije (SDP) Josip Leko izabran je jutros za devetog predsednika hrvatskog Sabora.

Leku je, dosadašnjeg potpredsednika Sabora, umesto nedavno preminulog Borisa Šprema predložila najveća stranka vladajuće koalicije, SDP.

- Dugo sam u Saboru i imam iskustvo, ali preuzimanjem ove dužnosti zaista osećam odgovornost, prema vama zastupnicima, prema građanima i ukupnoj javnosti. Svojom i vašom dužnošću u Saboru smatram najvažnijom očuvanje demokratije, demokratskih vrednosti, tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija - poručio je u svom govoru novoizbrani šef parlamenta.

Leko ima 64 godine, diplomirani je pravnik, član je SDP-a od 1990. godine, a u Saboru proteklih 12 godina. U stranci u drugom mandatu obavlja dužnost predsednika Glavnog odbora.

Inače, zanimljivo je da je Leko rođen u Plavni nedaleko od Bača, u Srbiji,  1948. godine.

Osnovnu školu i potom gimnaziju završio je u Lištici (danas ponovo Široki Brijeg) u Hercegovini, Federacija BiH, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA