Hrana i voda u pustinji jeftinije nego u Srbiji!

Za šest flaša vode od po jedan litar treba izdvojiti 176,6 dinara, dok ista količina vode u našim marketima staje u proseku nešto više od 200 dinara. Kilogram dimljene govedine iznosi 726,05 dinara, dok bi se kod nas za isti gurmanluk potrošilo 1.400 dinara

  • 0

U Srbiji je 1. oktobra sve poskupelo – i roba i usluge. Tako ćemo ove zime, pete po redu otkako je aktuelna svetska ekonomska kriza, više novca izdvajati za grejanje, gradski prevoz, naftne derivate, ali i za hranu. Povod za više cene uglavnom je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto. Cene hrane su skočile, iako je porez na osnovne namirnice ostao osam odsto, sa maržama od najviše deset odsto.

Međutim, i pre povećanja PDV-a vladao je utisak da građani Srbije hranu plaćaju preskupo. Naročito ukoliko naš standard uporedimo sa mnogo višim standardom razvijenijih zemalja.

Najdrastičniji primer dostavili su čitaoci koji su, u nedostatku posla u Srbiji, bolji život pronašli u Dohi, prestonici Katara.

Cena goriva od samo 15 dinara za litar nije predstavljala nikakvo iznenađenje za par iz Srbije, u zemlji koja poseduje velike zalihe nafte, a naročito zemnog gasa. Međutim, podatak da je usred pustinje cena hrane niža za oko 20 do 30 odsto nego u Srbiji šokirao je sve.

Portal "S medija" je došao do računa posle jedne nedeljne kupovine, i rezultat upoređivanih cena između naše i ove pustinjske zemlje je šokantan.

Najveće iznenađenje je sigurno voda, koja je u Dohi jeftinija nego u Srbiji!

Za šest flaša vode od po jedan litar ovaj par je izdvojio 176,6 dinara, dok ista količina vode u našim marketima staje u proseku nešto više od 200 dinara. Ilustracije radi, u jednom od poznatih trgovinskih lanaca koji rade u Srbiji pakovanje od šest flaša, ali od 0.33 litra, košta 166,99 dinara.

I to nije sve.  Pakovanje od pet kesa smrznutog povrća, koje sadrži boraniju, šargarepu i grašak, u Dohi košta 377,9 dinara. Kako u srpskim marketima jedna kesa povrća košta u proseku 90 dinara, računica kaže da bi ista količina stajala 450 dinara.

Kiselo mleko u pakovanju od dva litra u prestonici ove male, ali bogate arapske zemlje košta 243,8 dinara, dok bi u Srbiji ista količina koštala oko 300 dinara.

Za šest malih pakovanja čokoladnog mleka od 250 mililitara naši čitaoci u Dohi su izdvojili tek 115,7 dinara, dok bi u Srbiji za istu količinu u istom pakovanju dali 240,00 dinara.

I na kraju - mesne prerađevine. Kako u ovoj islamskoj zemlji svinjetinu konzumiraju isključivo stranci, i to uz posebnu dozvolu, kilogram dimljene govedine iznosi  726,05 dinara, dok bi kod nas za isti gurmanluk  u Srbiji potrošilo 1.400 dinara.

Prosečna zarada stanovništva koje naseljava Dohu je oko 2.500 evra mesečno. U to bi trebalo uračunati strance koji umnogome smanjuju prosek, dok Katarci imaju mnogo veća primanja. Sve u svemu - standard o kome prosečni građanin Srbije može samo da mašta.

(I. M. / Izvor: S media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA