Obe peći Železare Smederevo u funkciji do kraja leta 2013?

Država će zadržati udeo i insistirati na tome da svi zaposleni ostanu na radnim mestima, navode u Ministarstvu finansija i privrede, dodavši da je cilj da starteški partner Železare bude moćna kompanija

  • 0

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da će novom vlasniku Železare Smederevo biti potrebno šest meseci da stavi u pogon ugašenu visoku peć, ali i dodaje da bi do kraja leta sledeće godine obe visoke peći trebalo da budu u funkciji.

Prema njegovim rečima, država će zadržati udeo u Železari, a vlada insistirati na tome da svi zaposleni koji sada rade, kao i oni koji su do sada radili u Železari, ostanu na radnim mestima.

Ljubić je rekao da je cilj javnog poziva, koje je Ministarstvo finansija i privrede objavilo, da strateški partner Železare Smederevo bude moćna i jaka kompanija.

- Na tenderu su podignuti kriterijumi i cilj je da kompanije koja će na njemu učestvovati u 2012. godini imaju prihode od najmanje dve milijarde dolara, odnosno da imovina tih kompanija iznosi najmanje 2,5 milijarde dolara - istakao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, takva kompanija bi morala da uloži u pokretanje proizvodnje visokih peći 1 i 2, kao i da investira u proizvodne pogone kao što su pogoni za proizvodnju limova za auto-industriju.

Ljubić je najavio da bi u kratkom roku mogla da počne da radi visoka peć koja je sada u tihom hodu, a da će biti potrebno do šest meseci da proradi i visoka peć koju je prethodni vlasnik ugasio.

Železara Smederevo je, kako je podsetio, jedini proizvođač čelika u ovom delu Evrope.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA