ALARMANTNO: Otkrivena ameba koja jede mozak

Zaraza se ne širi unosom pijaće vode već plivanjem u prljavoj vodi u kojoj smrtonosna bakterija živi. Parazit iz nozdrva dopire do mozga i uništava njegovo tkivo. Neki od simptoma su groznica, muka i povraćanje, a prve žrtve ove zaraze zabeležene su u Pakistanu

  • 1

"Ameba koja jede mozak" -  zaraza je koja je rasprostranjena u Karačiju i od koje je za sada deset osoba umrlo, saopštio je jedan pakistanski zvaničnik pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Naime, ameba vrste naegleria fovleri živi u toploj, prljavoj vodi. Može da zarazi nervni sistem čoveka, mada se to retko dešava. Lečenje je u takvim slučajevima teško, a bolest može dovesti do smrti u roku od nedelju dana. Musa Kan, upravnik SZO sistema za rano upozoravanje na bolesti u Pakistanu, kaže da su smrti zabeležene u Karačiju između marta i septembra.

On je rekao da su gradske vlasti pokrenule kampanju kojom će se stanovništvu obezbediti zalihe čiste vode. Zdravstveni zvaničnici pokrenuli su kampanju podizanja svesti i edukacije stanovnika Karačija i gradskih lekara o bolesti.

I druge oblasti Pakistana upozorene su na opasnost, ali za sada nije prijavljen nijedan slučaj van Karačija, rekao je Kan.

On je rekao da se oblik bolesti u kom je zaražen mozak obično ne dobija unošenjem pijaće vode, već plivanjem u prljavoj vodi ili ispiranjem nosa zaraženom vodom.

Parazit iz nozdrva dopire do mozga i uništava njegovo tkivo. Neki od simptoma su groznica, muka, povraćanje, ukočenost vrata i glavobolje.

Slučajevi zaraze poznati su i u drugim zemljama. Amerikanac koji je učio ćerku da pliva u jezeru na jugozapadu Indijane umro je u septembru, nekoliko nedelja pošto je zaražen, a u bolnici mu je dijagnostifikovan bakterijski meningitis.

(I. D. /Alo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA